Stoltenberg: Bombardovali smo Srbiju zbog Miloševićevog režima

Stoltenberg i Vučić će 8. oktobra prisustvovati otvaranju vježbe spasavanja u vanrednim situacijama (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg doputovao je danas u višednevnu posjetu Srbiji tokom koje će, kako je ranije najavljeno, učestvovati na Beogradskom bezbjedonosnom forumu i prisustvovati otvaranju vježbe spasavanja u vanrednim situacijama „Srbija 2018“, čiji su koorganizatori MUP Srbije i Euroatlantski koordinacioni centar za vanredne situacije (EADRCC), specijalizovana agencija NATO-a.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane Srbije, a prenosi Beta, Stoltenberga su na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ dočekali ministar odbrane Aleksandar Vulin, ambasador Srbije pri misiji NATO-a u Briselu Miomir Udovički i šef NATO vojne kancelarije za vezu u Beogradu brigadni general Cesare Marinelli. 

U razgovoru za Radio-televiziju Srbije, Stoltenberg je izjavio da mnogi ljudi u Srbiji i dalje imaju loša sjećanja na bombardovanje 1999. godine, ali da je to urađeno kako bi se zaštitili civili i zaustavila vlast tadašnjeg predsjednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

“Naglasio sam da smo to uradili da bismo zaštitili civile i zaustavili Miloševićev režim. Ali, moja najvažnija poruka je da moramo da gledamo u budućnost”, rekao je Stoltenberg za Radio-televiziju Srbije (RTS) nakon predavanja na Filološkom fakultetu, na kojem su studenti najviše pitanja imali o bombardovanju Jugoslavije.

On je dodao da NATO podržava dijalog beograda i Prištine i to ne samo politički.

Poštujemo odluku Srbije 

“Dijalog je potreban zbog prevazilaženja razlika i pronalaska političkog rješenja. NATO ga podržava, ne samo politički, već i zato što smo prisutni na Kosovu u vidu KFOR-a, čiji je zadatak očuvanje sigurnosti. I dalje ćemo biti tu da zaštitimo sve zajednice”, rekao je Stoltenberg.

On je dodao da je Srbija jasno rekla da joj cilj nije da postane članica Alijanse. 

“Ja i NATO u potpunosti to podržavamo. Mi poštujemo svaku odluku jedne suverene države da li želi da uđe u NATO ili ne. Imamo odličan odnos sa Srbijom i poštujemo njenu odluku da se ne pridruži NATO, već da želi da bude partner. To je dobro za Srbiju, to je dobro za NATO”, ocijenio je generalni sekretar Alijanse. 

NATO je ranije saopštio da će Stoltenberg tokom posjete Beogradu razgovarati sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Stoltenberg i Vučić će 8. oktobra prisustvovati otvaranju vježbe spasavanja u vanrednim situacijama „Srbija 2018“.

Istog dana će u beogradskom hotelu „Hayat“ učestvovati na Beogradskom bezbjednosnom forumu koji organizuju Beogradski fond za političku izuzetnost (BFPE), Beogradski centar za bezbjednosnu politiku i Evropski pokret u Srbiji.

Izvor: Agencije