Sud u Beogradu potvrdio optužnice za ratni zločin u Štrpcima

Prije 25 godina pripadnici Vojske Republike Srpske izveli su na željezničkoj stanici u Štrpcima 20 putnika nesrpske nacionalnosti te ih ubili (Arhiva)
Prije 25 godina pripadnici Vojske Republike Srpske izveli su na željezničkoj stanici u Štrpcima 20 putnika nesrpske nacionalnosti te ih ubili (Arhiva)

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu koje je Tužilaštvo za ratne zločine podiglo protiv pet osoba osumnjičenih za ratni zločin počinjen u Štrpcima.

Krivično vanpretresno vijeće Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, na sjednici održanoj 1. oktobra, donijelo je rješenje kojim je potvrđena optužnica protiv okrivljenih Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane Djekić, prenose regionalni mediji današnje saopćenje.

U rješenju ,također, piše kako okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od tri dana od dana prijema rješenja.

Zločin u Štrpcima dogodio se 27. februara 1993. godine, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar na željezničkoj stanici u Štrpcima izveli i ubili 20 putnika.

Žrtve nesrpske nacionalnosti

U Srbiji je zbog zločina počinjenog u Štrpcima Tužilaštvo za ratne zločine podiglo optužnicu protiv pet osoba u martu 2015. godine.

Prije 25 godina pripadnici VRS-a izveli su na željezničkoj stanici u Štrpcima 20 putnika nesrpske nacionalnosti te ih ubili.

Za taj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

U sudskom postupku koji je protiv Ranisavljevića vođen pred Višim sudom u Bijelom Polju (Crna Gora) utvrđeno je da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS-a, koju je predvodio Milan Lukić, nasilno zaustavila voz u stanici Štrpci i iz njega izvela 18 putnika Bošnjaka, jednog Hrvata i jednu osobu neutvrđenog identiteta.

Oteti putnici bili su državljani Srbije i Crne Gore, a svi detalji tog zločina nisu nikada rasvijetljeni.

Izvor: Agencije


Povezane

U Beogradu, Podgorici i Prijepolju obilježava se 25. godišnjica ratnog zločina u Štrpcima. U tom mjestu, na istoku Bosne i Hercegovine, 1993. godine pripadnici vojne formacije “Osvetnici” iz Republike Srpske oteli su i ubili 19 putnika nesrpske nacionalnosti iz vozana relaciji Beograd – Bar. Porodice žrtava zločina u Štrpcima još čekaju na procesuiranje svih odgovornih i […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO