Gvardijani Bosne Srebrene: Lažne vijesti HDZ-a BiH i Dragana Čovića

Gvradijani-franjevci ističu da niko u ime Bosne Srebrene ne može dati podršku bilo kojoj stranci ili kandidatu na predstojećim izborima (Wikipedia)

Gvardijani četiri franjevačka samostana u Bosni i Hercegovini upozorili su u petak da Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovone krivotvorinama i manipulacijama pokušava prikazati da je podržavaju franjevci franjevačke provincije Bosne Srebrene na općim izborima zakazanima za 7. oktobar.

Gvardijani fra Andrija Jozić, fra Darko Drljo, fra Mario Divković i fra Mario Jurić reagirali su zajedničkom izjavom na tvrdnje objavljene na internetskim stranicama HDZ BiH 2. oktobra uz njihove fotografije u kojima se tvrdilo da su uoči izbora podržali HDZ BiH i predsjednika te stranke Dragana Čovića.

Potpuno se ogradili od saopćenja HDZ-a

“Mi, gvardijani franjevačkih samostana i članovi Franjevačke provincije Bosne Srebrene, ograđujemo se od priopćenja objavljenoga na službenim internetskim stranicama HDZ BiH 2. listopada 2018. godine, a koji su prenijeli i neki drugi printani i elektronski mediji. Priopćenje su potkrijepili i našim fotografijama, iz kojih bi se trebalo iščitati kako, u ime svih franjevaca, dajemo podršku programu HDZ-a BiH.”

“U čitavom tekstu, opremljenom s nekoliko naših fotografija snimljenih na različitim lokacijama, posebno je problematična u potpunosti izmišljena izjava koja glasi: ‘Mi, franjevci, kroz stoljeća na ovim prostorima dijelimo dobro i loše sa svojim narodom. To zajedništvo koje mi svakodnevno živimo i vjeru u bolju budućnost danas prepoznajemo u programu HDZ-a BiH i svih stranki okupljenih u zajedništvu Hrvatskog narodnog sabora, na čelu s dr. Draganom Čovićem'”, piše u izjavi gvardijana, koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Gvradijani-franjevci ističu da nitko u ime Bosne Srebrene, pa ni oni osobno, ne može dati podršku bilo kojoj stranci ili kandidatu na predstojećim izborima bez odgovarajuće saglasnosti uprave provincije.

Suzdržani i distancirani prema politici HDZ-a

Podsjetili su da franjevci, kao i drugi građani, imaju pravo na osobne političke preferencije i prijateljske veze s različitim osobama, uključujuči one koje obnašaju dužnosti u Bosni i Hercegovini, no službeni stavovi franjevačke zajednice može iznositi jedino uprava njihove provincije.

“Ova navodna javna ‘potpora gvardijana i braće franjevaca HDZ-u BiH i Draganu Čoviću’ koja se pojavila u medijima ogledan je primjerak fake newsa [lažne vijesti] i mi se od nje u potpunosti ograđujemo. Ujedno pozivamo političare iz svih stranaka da nas ne uvlače u svoje manipulacije i stranačka prepucavanja”, poručili su gvardijani.

Bosanski franjevci bili su suzdržani i distancirani prema politici koju je tokom rata i u poraću vodio HDZ BiH, prenosi Hina.

Izvor: Agencija


Povezane

Predizborna kampanja za opće izbore u BiH završava večeras. Mjesec dana kampanje obilježile su populističke izjave, međusobne optužbe političara za ranije propuste i loš životni standard građana. U isto vrijeme vlast, koja bi trebala biti odgovorna za trenutno stanje, obećava stabilnost i bolje sutra. Više u priči Arduane Pribinje. 

Published On 05 Oct 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO