Amandmani na Ustav Makedonije u Sobranju do kraja sedmice

Možemo dokazati da ćemo uvesti Evropu ovdje, rekao je Zoran Zaev (EPA)
Možemo dokazati da ćemo uvesti Evropu ovdje, rekao je Zoran Zaev (EPA)

Predloženi nacrt amandmana na Ustav Makedonije, a koji je u skladu s dogovorom Makedonije i Grčke iz Prespe, trebao bi se do kraja sedmice naći u Parlamentu, najavio je makedonski premijer Zoran Zaev, javljaju agencije.

On je to rekao poslije sastanka s ministricom pravde Renatom Deskoskom, ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovim i osam poslanika iz redova opozicije koji su ranije formirali nezavisnu parlamentarnu grupu, prenosi agencija MIA.

Zaev je istakao kako će se, prije nego što amandmani stignu u skupštinu, o njima konsultirati sa svim parlamentarnim grupama, kako bi se ispoštovao zakonski rok od 15 dana koji je dala Vlada i koji ističe u subotu.

“Pripremamo izmjene i dopune amandmana i, prije nego što ih zvanično pošaljemo u parlament, još jednom ćemo konsultirati novoformiranu parlamentarnu grupu. Očekujemo da zvanično budu predstavljeni u Sobranju do kraja sedmice”, rekao je Zaev.

Početak procedure

Makedonski parlament je prije dvije sedmice izglasao početak procedure ustavne promjene imena države, u skladu s dogovorom postignutim s Grčkom.

Rasprava, koja je trajala od ponedjeljka, nastavljena je u petak u podne, pa se, nakon pauze, iza 22:00 sata, pristupilo glasanju.

Socijaldemokratski premijer Zoran Zaev uspio je skupiti dvotrećinsku većinu (80 glasova) potrebnu kako bi počelo s procesom dopune Ustava promjenom imena koje su obećali Grčkoj.

Vladajućoj koaliciji, koja ima 72 poslanika, priključilo se još osam poslanika opozicione stranke VMRO-DPMNE.

Izvor: Agencije


Povezane

Postoji veliki broj političkih i civilnih grupa na obje strane koje će pokušati sabotirati ili potkopati proces, kaže ekspert Armakolas.

27 Oct 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO