Vijeće roditelja o sigurnosti u Sarajevu: Ili poginuti, ili iseliti

U pucnjavi u Sarajevu ubijena su dva pripadnika policije (Anadolija)

„Molimo, apeliramo, tražimo, a i zahtjevamo od svih institucija i odgovornih u društvu, a prije svega policijsko-pravosudnih organa, da svoj posao rade profesionalno i pošteno, te poduzmu sve neophodne i hitne aktivnosti iz svojih nadležnosti u svrhu sigurnosti svih građana“.

Ovaj, današnji vapaj Upravnog odbora Vijeća roditelja učenika osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, samo je jedna u nizu reakcija koje je izazvao jutrošnji monstruozan napad na policijsku patrolu na Alipašinu polju, u kojem su ubijena dva pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Vijeće roditelja je, u ime 150.000 učenika i roditelja, izrazilo duboku žalost zbog pogibije dva policajca na dužnosti i izrazilo najiskrenije saučešće njihovim porodicama, kolegama i prijateljima, ali se i osvrnulo na sigurnosnu situaciju u glavnom gradu BiH, koja se odavno, u najmanju ruku, može nazvati izuzetno opasnom po život.

Zdravko Kujundžija, šef Odbora za sigurnost pri kantonalnom vijeću roditelja, ističe da je zločin u Sarajevu duboko potresao svakog čovjeka, ali i posebno zabrinuo roditelje.

 „Ljudske nakaze i monstrumi čine najokrutnija zvjerstva pod našim prozorima, na ulicama kojima vodimo svoju djecu u školu, na ulicama na kojima se trebaju igrati, družiti i zabavljati. Nečuveno je da neko izvuče kalašnjikov na ulici i svirepo ubije dva bespomoćna policajca“, kaže Kujundžija, koji je pozvao nadležne organe na akciju:

Političari su sami sebi svrha

“Pozivamo Ministarstvo sigurnosti BiH, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo da odmah poduzmu mjere iz njihovih nadležnosti za sprječavanje svih oblika ugrožavanja sigurnosti građana, s naglaskom na auto-mafiju. Mora se odmah formirati radna grupa sastavljena od policijskih agencija svih nivoa, pravosudnih organa, obavještajno-sigurnosnih agencija…, koja će početi raditi u interesu naše djece“, govori Kujundžija.

Uz naglasak da je potrebno prije svega ukloniti s ulica osobe koje predstavljaju prijetnju sigurnosti građana, Kujundžija tvrdi da je potrebno i usvojiti nove zakone koji će puno efikasnije raditi na prevenciji, ali i kažnjavaju počinilaca kriminalnih djela.

„Svi znamo šta treba uraditi – graditi državne institucije i na njihovo čelo stavljati odgovorne, poštene i profesionalne ljude. Prvo je neophodno pohapsiti ove monstrume, jer, ne znam kojim ih drugim riječima nazvati, a onda pojačati zakone. Drugog puta ka boljitku nema“, rekao je Kujundžija, koji je dodao i to da je krajnje vrijeme da ljudi na vlasti prestanu razmišljati samo o sebi.

“Oni su sami sebi svrha, a interes nas građana i djece ih ne interesuje. Od političara tražimo da napokon u središte svojih rasprava stave potrebe građana, a prije svega sigurnost djece i njihovo obrazovanje. Tražimo u ime budućnosti naše djece, a onda i budućnosti cijele Bosne i Hercegovine, od političara svih stranaka i razina vlasti, da se prestanu baviti sami sobom i napokon počnu raditi za opće dobro svih. U suprotnom, nema nam druge nego – poginuti ili iseliti!“, kaže Kujundžija.

Izvor: Al Jazeera