Ubijeni policajci Adis Šehović i Davor Vujinović

Policajac Davor Vujinović, koji je ranjen u jutrošnjoj pucnjavi u sarajevskom naselju Alipašino Polje, preminuo je u bolnici, potvrđeno je Al Jazeeri iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Prethodno je njegov kolega Adis Šehović ubijen kad su, u naselju Alipašino Polje jutros oko 4:00 sata, kradljivci vozila otvorili vatru na policijsko vozilo.

Vujinoviću su se ljekari nekoliko sati borili za život, ali mu nisu mogli pomoći.

“Policajac D.V. koji je u jutarnjim satima dovezen u KCUS, sa teškim i životno ugrožavajućim povredama i usprkos velikom naporu ljekara, je umro. Menadžment i uposlenici KCUS izražavaju  saučešće porodicama brutalno ubijenih policajaca”, saopćeno je iz KCUS-a.

Dugogodišnji policajci, porodični ljudi, očevi

“Al Jazeeri je potvrđeno da su stradali Adis Šehović (1972) i Davor Vujinović (1975). Dugogodišnji policajci, porodični ljudi, očevi. Od kraja rata u Bosni i Hercegovini petero policajaca stradalo je vršeći svoje svakodnevne dužnosti”, javlja reporterka Arduana Pribinja. 

Agencija Patria javlja da je, nakon ubistva dvojice policajaca na području Sarajeva i Pala uhapšeno najmanje 13 osoba.

Glasnogovornica MUP-a Republike Srpske Mirna Miljanović izjavila je za Patriju da je uhapšeno više lica te da se sprovode u MUP Kantona Sarajevo gdje se provode dalje provjere.

Komesar MUP- Kantona Sarajevo Mevludin Halilović potvrdio je da je uspostavljen kontakt s Upravom policije Republike srpske, kao i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

“U toku su aktivnosti na provjeri alibija za određena lica za koje imamo saznanja da se bave vršenjem krivičnih djela ove vrste”, precizirao je Halilović.

“Ovo je nastavak agresivnog ponašanja kriminalnih grupa na policiju. Prošle godine smo na to upozoravali i od Vlade smo dobili sredstva za odbrambeno oružje. Ove kriminalne grupe su sve agresivnije. U istragu je uključena i Federalna uprava policije, Državna granična policija i Agencija za istrage i zaštitu. MUP [bh. entiteta] Republike Srpske stavio je na raspolaganje sve svoje snage. Helikopterske jedinice i u RS-u i u [entitetu] Federacija BiH su angažirane”, poručeno je ranije, tokom konferencije za novinare MUP-a Kantona Sarajevo.

 

Građani su najavili okupljanje na mjestu pogibije kako bi odali počast ubijenim policajcima.

Policajci bez mogućnosti da se brane

Navedeno je da napadnuti policajci nisu imali ni uključena rotacijska svjetla te da nisu imali mogućnosti braniti se.

Premijer Kantona Sarajevo Adem Zolj poručio je da nema potrebe za uvođenjem vanrednog stanja.

Saopćeno je i da će na dan ukopa ubijenih policajaca biti proglašen dan žalosti.

Zoran Čegar, komandant podrške pri Jedinici za zaštitu osoba i objekata Federalne uprave policije, ranije je rekao da je još u šoku zbog ubistva policajaca.

“Ovo je prestrašno. Mislio sam da smo dotakli dno, ali nismo. Pitam se – ko je sljedeći od mojih kolega? Ako oni rade ovo policiji, šta će tek uraditi građanima? Ja sam bio na licu mjesta, vidio sam kolegu koji leži izrešetan, to je strašno. Sada neka ovi političari izađu ili rukovodioci, koji kažu da niko više neće dići prst na policajca. Sada će dizati ‘kalašnjikove’. Meni su neki dan slomili klavikule na protestima. Niko od rukovodilaca nije me ništa pitao šta mi treba. Nedvojbeno je da će ih policija naći”, rekao je Čegar.

Saradnja s policijom RS-a

Policija bh. entiteta Republika Srpska sarađuje s kolegama iz Kantona Sarajevo kako bi se pronašli počinioci.

Pucnjava se desila u C-fazi tog sarajevskog naselja, u blizini tržnog centra Bingo, a saobraćaj je satima bio blokiran.

Dovezli se u dva automobila

Kradljivci su, kako prenose sarajevski mediji, htjeli ukrasti automobil Golf 6 bijele boje, a policajci su na njih naišli tokom redovne kontrole.

Prema dosadašnjim saznanjima, automafijaši su se dovezli u dva automobila.

Na mjesto događaja izašli su deseci policajaca, a aktivirane su i sve policijske snage, koje je MUP Kantona Sarajevo angažovao u potrazi za počiniocima.

Nakon što su pucali, počinioci su pobjegli u pravcu OŠ “Meša Selimović” u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera i agencije