Rijeka: Zatvor za roditelje koji su odbili liječenje sina

Na presudu suda žalit će se i tužiteljstvo i odbrana (Al Jazeera)

Sud u Rijeci proglasio je krivima roditelje koji su odbili medicinsko liječenje sina, koji je preminuo od zloćudne bolesti.

Majka djeteta osuđena je na godinu dana bezuvjetnog zatvora, dok je ocu izrečena kazna od godinu i po dana zatvora.

Županijski sud je u prvostepenoj presudi odlučio da su Hana Budinski i Viktor Brnobić krivi jer su kao roditelji grubo povrijedili prava svog djeteta, uskratili mu pravo na liječenje i ozdravljenje, ali nije nedvojbeno dokazano, pa nisu za to ni odgovorni, da su tako skrivili njegovu smrt, pišu mediji u Hrvatskoj.

Njihov sin je prije tri godine, u dobi od nepunih deset godina, preminuo od zloćudne bolesti, nakon neliječenja posljedica ne-Hodgkinovog limfoma.

Odbili daljnje terapijske postupke

Roditelji nisu vjerovali konvencionalnim načinima liječenja te su sina pokušali od teške bolesti izliječiti alternativnim metodama.

Na presudu suda žalit će se i tužiteljstvo i odbrana.

Tužiteljstvo jer smatra da su roditelji krivi i za samu smrt djeteta, za šta je najmanja kazna od tri godine zatvora, a odbrana jer smatra da roditelji nisu postupali s neizravnom namjerom, kako su se teretili, a ovo krivično djelo se može počiniti samo s namjerom.

Viktora Brnobića i Hanu Gržetić optužnica Državnog odvjetništva Republike Hrvatske je teretila da su, kao roditelji devetogodišnjeg dječaka, od 6. augusta do 5. septembra 2015. godine u Rijeci – a nakon što su liječnici u bolnici utvrdili najvjerovatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinovog limfoma te, uprkos višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod – odbili daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama savremene medicine.

Devetogodišnjaku je u Dječjoj bolnici Kantrida početkom augusta dijagnosticiran rak limfnih čvorova, a kad je doveden, bio je vidno natečen u vratnom dijelu.

Samovoljno odveli dječaka iz bolnice

Nakon jednog dana koji je proveo u bolnici, roditelji su ga, uprkos liječničkom insistiranju da ostane te da se podvrgne hemoterapiji, odveli iz bolnice.

Potpisali su izlazak iz bolnice, uz objašnjenje da žele još jedno mišljenje.

Nakon toga podvrgnuli su ga alternativnim metodama liječenja.

Dječja bolnica reagirala je te obavijestila Centar za socijalni rad u Omišlju, jer je, nakon razvoda roditelja, dijete tamo živjelo s majkom.

Centar je 13. augusta pokrenuo postupak za oduzimanje prava roditeljstva, uz privremenu mjeru prema kojoj bi se dijete dalo na čuvanje i odgoj u Lovran.

Podnesena je i krivična prijava, a sljedeći dan sudu su podnesena dva prijedloga za lišavanje roditeljstva i donesena je privremena mjera za dodjelu skrbnika i dozvolu za liječenje.

Roditelji su dobili odgodu na sudu, nakon što su priložili dokumentaciju da 1. septembra s dječakom odlaze u Aviano po drugo mišljenje.

Bolest progradirala u leukemiju

Tamošnji liječnici utvrdili su da je bolest progradirala u leukemiju i zatražili hitan ostanak, što su roditelji odbili, nakon čega su iz italijanske bolnice o dječakovom lošem zdravstvenom stanju obavijestili Dječju bolnicu Kantrida.

Istog dana stigla je odluka Centra za socijalni rad o oduzimanju djeteta, ali na adresi u Kostreni, gdje je dječak do tada boravio s ocem, niko nije zatečen.

S bolesnim dječakom roditelji su otišli u vikendicu prijatelja u Lič, u Gorskom Kotaru, ali bilo mu je sve gore i prolazio je pravu agoniju.

Tada su ga roditelji, u noći sa 4. na 5. septembra, doveli u bolnicu na Kantridu, ali dječaku više nije bilo pomoći i preminuo je nakon dva sata.

Izvor: Agencije