Plenković još ne planira sastanak s Komšićem

Željko Komšić
Komšić je naglasio da granice Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti dovedene u pitanje (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u petak da su hrvatski europarlamentarci željeli pismom predsjednicima Europskog parlamenta, Vijeća i Komisije dodatno senzibilizirati europske čelnike o potrebi legitimne zastupljenosti Hrvata u svim institucijama BiH, a posebice u njegovu Predsjedništvu, dodavši kako s hrvatskim predstavnikom Željkom Komšićem još ne planira nikakav sastanak. 

“Mislim da je poruka jedanaestero mojih kolega u cijelosti kompatibilna s onim što sam govorio na Europskom vijeću. Ovo pismo treba dodatno senzibilizirati čelnike europskih institucija o potrebi legitimne zastupljenosti u svim institucijama BiH, a naročito u njegovu predsjedništvu, jer nije poanta provedbe Dejtonskog, Pariškog mirovnog sporazuma u tome da njegov temeljni duh, temeljne odredbe, a to je jednakopravnost konstitutivnih naroda, budu izigrani”, rekao je Plenković nakon sjednice Vlade na otoku Hvaru, komentirajući pismo svih 11 hrvatskih europarlamentaraca poslano u četvrtak čelnicima europskih institucija. 

Zabrinutost europarlamentaraca

U tom se pismu izražava duboka zabrinutost činjenicom da su hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH Željka Komšića izabrali Bošnjaci, dok je velika većina Hrvata glasovala za drugog kandidata, Dragana Čovića.

Svih 11 hrvatskih europarlamentaraca u zajedničkom pismu Antoniju Tajaniju, Donaldu Tusku, Jean-Claudeu Junckeru, Federici Mogherini i Johannesu Hahnu izražavaju “duboku zabrinutost” ishodom izbora u BiH i uvjerenje da on ne doprinosi održivosti i funkcionalnosti BiH kao “države tri ravnopravna konstituvna naroda, kako predviđa Dejtonski sporazum”.

Upitan hoće li se uskoro sastati s Komšićem, hrvatski premijer je kazao da to nije planirano.

“On je član Predsjedništva i njegova glavna sugovornica je predsjednica [Kolinda Grabar-Kitarović], nismo uopće tako nešto još planirali”, kazao je Plenković, kako prenosi Hina.

Dan nakon izbora u BiH, Plenković je poručio kako je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za tu državu.

Plenković: Cilj je da se sva tri naroda osjećaju dobro

“Ponovno smo se, zahvaljujući pozitivnom pravnom okviru koji postoji u Bosni i Hercegovini, doveli u situaciju da pripadnici jednog konstitutivnog naroda na teritoriju [entiteta] Federacije [Bosne i Hercegovine] biraju predstavnika u Predsjedništvu [Bosne i Hercegovine] drugom narodu”, ustvrdio je on.

“Mislim da to nije dobro i da je cilj svih u Bosni i Hercegovini da se sva tri konstitutivna naroda osjećaju dobro i da su privrženi svojoj domovini Bosni i Hercegovini”, dodao je Plenković, prenosi Hina.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović jer je on u mandatu od protekle četiri godine “napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji”, naglasivši kako je “ta činjenica mogla i trebala biti honorirana”.

“U svakom slučaju, nije dobro da se takav scenarij ponavlja”, zaključio je hrvatski premijer.

Izvor: Agencije