Njemački FAZ optužuje Hrvatsku da je kineski igrač u EU

Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih prometnih projekata Evropske unije, piše FAZ (Al Jazeera)

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung objavio je članak u kojemu tematizira uspon kineske moći u Evropi, a kao jedan od primjera tog trend navode i činjenicu da kineska državna kompanija gradi Pelješki most.

FAZ ističe da Kina tako stvara ovisnost određenih istočnoevropskih zemalja o sebi, ali da Evropska unija nema odgovarajući odgovor na taj izazov, osim da se na njega žali.

FAZ piše da “Peking u dalekim glavnim gradovima, poput Atine, Praga i Zagreba, ima značajan utjecaj” te da se vlade nekih evropskih država, među kojima je i Hrvatska, ponašaju pokorno prema interesima Kine, prenosi index.hr.

Podsjeća se da su i 2015. godine Grčka, Mađarska, Slovenija i Hrvatska uspjele razvodniti službeni stav EU-a o situaciji u Južnokineskom moru, u kojem Kina ima granične nesuglasice sa susjedima.

Prošle godine je mađarski premijer Viktor Orban odbio potpisati pismo EU-a u kojem se osuđuju povrede ljudskih prava u Kini.

Najveći utjecaj Kine u Grčkoj

Ipak, FAZ piše da Kina najveći utjecaj ima u Grčkoj – u kojoj je vlasnik luke u Pireju – i u Češkoj, ali i da se povećava utjecaj Kine u Hrvatskoj kroz gradnju Pelješkog mosta, što je uznemirilo Evropsku komisiju, koja finansira taj projekt sa 85 posto potrebnih sredstava.

“Činjenica da nijedan evropski koncern nije pobijedio na tenderu za izgradnju mosta, iako se on finansira evropskim sredstvima, je novost”, navodi njemački list.

“U Briselu rastu brige zbog sve većeg utjecaja Kine”, piše FAZ i dodaje: “Pelješki most je iz briselske perspektive jedan od najvažnijih prometnih projekata EU-a, dok ga Kina smatra dijelom svoje inicijative o novom Putu svile.”

List u tom kontekstu citira bivšeg njemačkog ministra vanjskih poslova Sigmara Gabriela, koji je izjavio da je namjera Kine “ponuditi sistemsku alternativu” u odnosu na Zapad.

Izvor: Agencije