Mirna noć na granici, policija i dalje vraća migrante

Migranti, BiH
Ostatak države pravi se da ne zna za veliki problem sa kojim zapadni obod BiH živi dramatično već pune tri godine (Anadolija)

Policija Unsko-sanskog kantona u Bosni i Hercegovini nastavlja provoditi vanredne mjere čiji je cilj spriječiti daljnju eskalaciju migrantske krize, pa je i u petak sa tog područja vraćena veća grupa ilegalnih migranata, potvrdila je za Fenu glasnogovornica kantonalnog Ministarstva unutrašnjih poslova Snežana Galić.

Pojasnila je kako su policajci protekle noći identificirali 38 ilegalnih migranata koji su u Bihać stigli vozom, a još 16 ih je bilo u autobusima iz pravca Sarajeva.

Svi oni su prebačeni u autobuse, koji su ih vratili ka Sarajevu, odnosno odvezli u novi prihvatni centar u bivšoj kasarni u Hadžićima.

Taj je centar otvoren u utorak i može pružiti smještaj za oko 400 osoba, a trenutno tamo boravi oko 200 migranata.

Otvara se novi centar kod Bihaća

Kako je dodala Galić, za migrante su, osim transporta do Sarajeva osigurani i paketi osnovnih namirnica.

Još jedan centar za prihvat migranata trebao bi profunkcionirati tokom dana, a nalazi se u krugu bivše tvornice Bira kod Bihaća.

Planirano je da tamo budu osigurani uvjeti za smještaj oko 1.200 osoba, a prvi stanari trebali bi biti migranti koji već danima protestiraju u blizini Graničnog prijelaza Maljevac između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji je i dalje zatvoren sa saobraćaj.

U tom centru će, kako se navodi, imati bolje uslove od onih koji su im nuđeni prethodnih dana na lokalitetu Trnovi u Velikoj Kladuši.

Tamo bi, kako je najavljeno, trebali biti smješteni i migranti iz Borića, gradskih ulica i parkova te privatnih smještaja u Bihaću.

Policija bez intervencija

Ispred Graničnog prijelaza Maljevac je prenoćilo oko 150 migranata.

Glasnogovornica Granične policije Bosne i Hercegovine Sanela Dujković potvrdila je kako se pregovara s migratima koji tamo blokiraju cestu i na taj način pokušavaju izvršiti pritisak kako bi ih se pustilo da nastave put ka Hrvatskoj.

“Ova grupa je značajno manja u odnosu na onu od prije dva dana, no, jasno je da oni neće moći ovdje ostati”, kazala je Dujković, ističući kako prijelaz može biti otvoren tek kada se migranti izmjeste.

“Mislim da bi bilo stvarno tragično da ova djeca i četvrtu noć provedu u blizini graničnog prelaza, ali koliko vidim, svi nadležni organi su se digli da se ovaj problem riješi i ja očekujem da će to danas biti i riješeno”, istakla je Dujković za Anadoliju.

Ministarstvo unutarnjih poslova Hrvatske je saopćilo u petak da je prethodna noć na granici protekla mirno te da policija nije imala intervencija, uz napomenu da se preduzimaju potrebne mjere i radnje na  zaštiti državne, ujedno i vanjske granice Evropske unije, primjenjujući sve nacionalne i evropske pozitivne pravne propise.

U USK-a trenutno 4.000 migranata

“Na cijelom području raspoređene su jake policijske snage u dovoljnom broju, koje provode zaštitu i nadzor državne granice te sprečavaju ilegalne prelaske. Sustavno pratimo razvoj događaja na terenu i, sukladno tome, uključujemo potreban broj policijskih službenika i druge opreme potrebne za zaštitu državne granice”, objavio je MUP Hrvatske na svojoj web-stranici

Dodaju kako su su u stalnom kontaktu s predstavnicima policije Bosne i Hercegovine.

Prema podacima MUP-a USK, na području ovog kantona trenutno boravi oko 4.000 migranata.

Izvor: Agencije