Gruevski dobio poziv da odsluži zatvorsku kaznu

Gruevski je u ovom sporu osuđen na dvije godine zatvora (Arhiva)

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski dobio je poziv da se javi u skopski zatvor Šuto Orizari na održavanje kazne.

Prema pozivu, Gruevski se najkasnije do 8. novembra treba javiti u zatvor, gdje bi trebao da odsluži kaznu zatvora na osnovu presude o spornoj nabavci luksuznog vozila marke Mercedes, za šta ga je optužilo Specijalno tužiteljstvo Makedonije u slučaju Tenk.

Gruevski je u ovom sporu osuđen na dvije godine zatvora.

On je osuđen zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog Mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 eura.

Prisluškivani razgovori

Bivšem pomoćniku ministra unutrašnjih poslova Gojku Popovskom je ranije Apelacioni sud uvažio žalbu i zatvorsku kaznu smanjio sa 6,5 na 4,5 godine.

Na šest godina zatvora u ovom slučaju osuđena je bivša ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska, ali ta sudska odluka još nije postala punovažna.

Javnost je saznala o kupovini luksuznog automobila iz snimaka prisluškivanih telefonskih razgovora, koje je objavljivao socijaldemokrata Zoran Zaev prije tri godine.

U jednom od razgovora, kako je objašnjeno, čuje se kako Gruevski i Jankuloska pričaju o nabavci automobila i kako da ga tadašnji premijer koristi a da ne doznaju mediji.

Specijalno javno tužilaštvo Makedonije protiv Gruevskog i ministara u njegovoj vladi vodi još nekoliko istraga zbog zloupotreba službenog položaja.

Izvor: Agencije