Evropska unija ukida vize za Kosovo

Osnovni sud u Prištini navodi da je nadležni sudija odlučio odobriti zahtjev Specijalnog tužilaštva Kosova (Ilustracija)

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Igor Šoltes upozorio je na “moguću destabilizaciju” ako Evropska unija ne bude dala “zeleno svjetlo” za viznu liberalizaciju Kosovu.

Kako je rekao Šoltes, pozitivna odluka bi predstavljala “znak povjerenja između EU-a i Kosova” i dodao da “niko ne želi da vidi destabilizaciju zbog nedostatka povjerenja između dvije strane”, prenijeli su prištinski mediji.

Predsjedavajući Komiteta za vanjske poslove i izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju David McAllister ranije je ocijenio da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i očekuje da će zemlje Evropske unije dati zeleno svjetlo za slobodno kretanje građana, izvijestio je RTK na srpskom jeziku.

On je izjavio i da je proces integracije “zemalja Jugoistočne Evrope izazov koji te zemlje moraju pobijediti uz podršku EU-a”, prenosi Tanjug.

Odluka tokom austrijskog predsjedavanja

Ministrica za evropske integracije Kosova Dhurata Hoxha očekuje da odluka o liberalizaciji bude donijeta tokom austrijskog predsjedavanja EU-om, jer su, kako je rekla, ispunjeni svi uslovi.

McAllister i Hoxha su učestvovali na panel diskusiji u Evropskom parlamentu o procesu integracija Jugoistočne Evrope.

Izvor: Agencije