Dačić: Ne damo obraz i Kosovo za evropsku ‘mrkvu’

Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država daju nam za pravo da se borimo, kaže Ivica Dačić (Arhiva)

Srbija neće pogaziti svoj Ustav i obraz priznajući lažnu državu Kosovo zarad nekakve evropske šargarepe, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Komentirajući izjavu poslanika Bundestaga Petera Beyera iz Kršćansko-demokratske unije Angele Merkel da je u Beograd došao s porukom “da Srbija ne može biti dio Evropdke unije dok de jure ne prizna nezavisno Kosovo”, Dačić je kazao da to što je rekao Beyer svakako treba shvatiti ozbiljno, jer je zvaničnik partije kancelarke Merkel.

“Ali, ako bi to stvarno bilo tako, čemu onda dijalog u Briselu, čemu taj iscrpljujući i za nas veoma frustrirajući proces ako se unapred zna ishod?”, upitao je Dačić.

Diplomatska bitka za Kosovo

On je za beogradske Večernje novosti kazao da Srbiji diplomatska bitka za Kosovo tek predstoji.

“Signali iz pojedinih ključnih zapadnih država, a pre svega iz SAD-a, koje su dosad čvrsto stajale na pozicijama da je za njih nezavisnost Kosova završena stvar, daju nam za pravo da se borimo, uvažavajući realnost na terenu, ali i temelje međuanarodnog prava koji su brutalno narušeni 2008. godine jednostranom akcijom vlasti u Prištini”, poručio je Dačić.

Poslanik njemačkog Bundestaga smatra da je Kosovo faktički teritorijalno nezavisno i da Srbija treba priznati de jure suverenu državu Kosovo, jer u suprotnom neće ući u EU, te da je to, između ostalog poruka, s kojom je došao u Beograd, prenosi Tanjug.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada