Tri miliona putnika Zračne luke Split

Program vrijedan 10 to 15 miliona dolara bit će besplatno dat zemljama koje ga budu tražile (EPA)

Kroz splitsku Zračnu luku u četvrtak je prošao tromilioniti putnik, tačnije, putnica, djelatnica splitskog Općinskog suda koja se vraćala sa stručnog usavršavanja, a za nagradu je dobila dvije povratne zrakoplovne karte na međunarodnome letu.

Solinjanka Iva Mrkonjić Ljušanin izjavila je kako se nije nadala da će baš ona biti tromilioniti putnik i da joj je sve to veliko iznenađenje.

Sretna vijest dočekala ju je prilikom povratka u Split, gdje je stigla preko Frankfurta.

„Poklon ću podijeliti sa svojom kolegicom da nastavim ovu lijepu avanturu koju smo počele u Bugarskoj. Još ne znamo kamo ćemo putovati, ali ima puno destinacija koje možemo obići. Dogovorit ćemo se, možda Barcelona, ali svakako će biti neka od zemalja na Mediteranu“, rekla je Mrkonjić Ljušanin.

Proširenje i dogradnja terminala

Direktor splitske Zračne luke Lukša Novak istaknuo je da je to prvi put u historiji da dočekuju tromilionitog putnika, da su u samo dvije godine imali rast od milion putnika te da su prošle godine imali i dvomilionitog.

„Do kraja godine očekujemo tri milijuna i sto tisuća putnika i rast od deset posto. Taj dvoznamenkasti rast se nastavlja već godinama iako moram priznati da smo u ovoj godini imali izvanrednu sezonu – rast je bio iznad 15 posto, a imamo rast i u posezoni do 15 posto“, rekao je direktor Novak.

Već sada, najavio je, gledaju na sljedeću sezonu, u kojoj očekuju rast prometa, a napravili su 70 posto posla na proširenju i dogradnji putničkog terminala.

Izvor: Agencije

 

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO