Todorić: Spreman sam za Remetinec, podnio sam prijavu protiv Plenkovića

Osnivač Agrokora Ivica Todorić, koji će uskoro biti izručen Hrvatskoj, dao je u četvrtak, odmah nakon odluke suda u Londonu o izručenju, izjavu novinarima, a ubrzo je poslao i pisano priopćenje u kojem najavljuje da će se nastaviti boriti protiv korupcije.

“Od odlaska iz Hrvatske posvetio sam se otkrivanju istine o tajnovitoj skupini nalik mafiji koja nikome ne odgovara, a koja je ukrala Agrokor od mene i više od 15.000 običnih dioničara, istovremeno riskirajući životne prihode naših 60.000 zaposlenika”, navodi Todorić.

Poruke e-pošte i prijepisi koji su procurili, stoji u nastavku izjave, jasno ukazuju na korumpirani politički proces koji su orkestrirali najviši čelnici hrvatske Vlade, pritom, kako kaže, djelujući izvan granica zakona i namjerno kršeći desetke zakona i propisa samo kako bi ispunili svoje korumpirane ciljeve”.  

“Iako sam vrlo razočaran današnjom presudom, to me neće spriječiti u razotkrivanju neobuzdane korupcije na samom vrhu hrvatske Vlade kako bi oni odgovorni bili privedeni pravdi. Pozivam hrvatske i međunarodne vlasti da pokrenu punu nezavisnu istragu o tajnim dogovorima između određenih članova hrvatske Vlade, privatnih kompanjona koji su sastavili ‘Lex Agrokor’ i grabežljivih poduzeća koja su značajno utjecala na zakon u svoju korist, ponajprije fonda Knighthead Capital za ograničavanje rizika iz SAD-a i dviju banki u ruskom državnom vlasništvu”.

Todorić: Podnio sam krivičnu prijavu protiv Plenkovića

Todorić navodi kako ga neće zastrašiti politički i financijski motivirani napadi na njega, već će umjesto toga udvostručiti napore kako bi razotkrio zavjeru kojoj, kako kaže, nema mjesta u modernoj demokratskoj Hrvatskoj.

Kaže kako očekuje da će se idućih dana i tjedana pojaviti još dokaza o tajnim dogovorima i nezakonitim radnjama, osobito ako se “prosječni Hrvati ohrabre i progovore protiv ovog nečuvenog potkopavanja svoje zemlje”.

“Spreman sam se prepustiti istrazi vlasti; nemam što skrivati. No u najboljem je interesu hrvatske političke elite da me se ušutka. Optužbe protiv mene politički su i financijski motivirane i nema ni trunke dokaza da sam ikad uzeo novac iz Agrokora, poduzeća koje sam izgradio od nule i do kojeg mi je duboko stalo. S obzirom na nedavne poteze hrvatskih čelnika, zaista je dvojbeno hoće li se bilo kakva istraga o Agrokoru provesti nepristrano i bez političkog uplitanja”, stoji u izjavi.

Todorić je novinarima rekao da je za godinu dana boravka u Londonu skupio niz dokaza za istinu te dodao: “Vi ste svi svjesni šta se u Hrvatskoj događa”.

Novinari su ga pitali očekuje li oslobađajuću presudu u Hrvatskoj.

“A za što? Za što bih ja bio osuđen?” odgovorio je Todorić i dodao da je upravo jučer podnio kaznenu prijavu protiv hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Todorić: Spreman sam za Remetinac

Todorić je po izlasku iz sudnice izjavio da je razočaran odlukom Visokog suda u Londonu o izručenju Hrvatskoj, ali je rekao i da je spreman za Remetinac.

„Ovo je za mene bio poslovni potez. Došao sam u London, ostao godinu dana i obavio sve zadatke. Ostajem još jedno 25 dana. Naravno da sam malo razočaran, ali ja moram ići dalje u borbu, još ću jače krenuti naprijed“, rekao je Todorić novinarima, prenosi Tanjug.

Upitan da li je spreman za Remetinac, Todorić je odgovorio potvrdno. 

„Naravno da sam spreman, ja sam uvijek spreman“, rekao je Todorić.

 

“Ja sam protiv Plenkovića podigao kaznenu prijavu za zločinačku organizaciju. Hvala lijepo”, rekao je Todorić, prenosi Tanjug portal Index.hr.

Rok za izručenje Todorića je 10 dana od dana pravomoćnosti i može se produžiti na još 10 dana ako iskrsnu neki problemi.

Postoji još jedna mogućnost za odgađanje izručenja, a to je da se Todorić pozove na zdravstvene probleme, čime bi samo ‘kupio’ nešto vremena, ali izručenje ne može izbjeći.

Visoki sud u Londonu odbio je u četvrtak žalbu Ivice Todorića i donio odluku o njegovu izručenju Hrvatskoj.

Britanski sudac Duncan Ouseley odlučio je da će osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. 

Na Visokom sudu u Londonu u četvrtak je održano je ročište na kojem se trebala donijeti konačna odluka o tome ima li Todorić pravo na žalbu na odluku o izručenju Hrvatskoj.

Današnjom odlukom suca Ousleyja, koji je odbacio zahtjev obrane da se Todoriću omogući žalba, prvostupanjska odluka postala je pravomoćna i slijedi njegovo izručenje.

Prvostupanjska odluka Visokog suda u Londonu današnjom je odlukom o izručenju Todorića Hrvatskoj postala pravomoćna, što znači da uskoro slijedi izručenje Hrvatskoj temeljem europskog uhidbenog naloga.

Sudac Duncan Ouseley odbacio je kao neutemeljene navode novog Todorićevog odvjetnika Jamesa Hinesa, koji je nastojao dokazati kako se protiv njegova branjenika Ivice Todorića u Hrvatskoj vodi politički proces. 

Također, odbačeno je Hinesovo dovođenje u pitanje hrvatskog uhidbenog naloga, iako je naglašavao da je nalog izdan tijekom istrage, prije optužnice.

Odluka Visokog suda na zahtjev osnivača koncerna Agrokor za pravo na žalbu na prvostupanjsku presudu prema kojoj treba biti izručen Hrvatskoj očekivala se 6. rujna, ali je njegova obrana dobila dodatno vrijeme tvrdeći da imaju nove dokaze. 

Todorić se na ročištu 6. rujna pojavio u društu novih odvjetnika – Cherie Blair, supruge bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira i Jamesa Hinesa, odvjetnika specijaliziranog za gospodarske prijevare i izručenja. 

Sudija odobrio zahtjev obrane

Todorićev novi odvjetnik James Hines zatražio je na tom ročištu dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva na pravo na žalbu, tvrdeći da imaju nove dokaze. 

Odvjetnik Hines, koji je jedini govorio, spomenuo je u svom obraćanju iskaze USKOK-u koji su procurili u javnosti i ‘aferu Hotmail’ te rekao da se nada da će moći dokazati utjecaj političara na istragu.

“Vjerujem da smo danas u boljoj poziciji”, rekao je odvjetnik Hines.

Sudac je odobrio zahtjev Todorićeve obrane i zakazao novo ročište na kojem će obrana imati sat vremena za iznošenje skice novih dokaza. Sudac je izričito naglasio da to moraju biti novi dokazi, a ne preformuliranje starih dokaza koje je odbacio prvostupanjski sud u presudu 23. travnja, kojom je odlučeno da Todorić treba biti izručen Hrvatskoj.

Sudac je naložio Todorićevoj obrani da sve nove dokaze mora dostaviti sudu do 4. listopada, a o tome novom podnesku morat će se očitovati i odvjetnica Clare Montgomery, koja zastupa Državno odvjetništvo RH (DORH).

Visoki sud je 24. srpnja odbio Todorićevu žalbu na prvostupanjsku presudu od 23. travnja prema kojoj on treba biti izručen Hrvatskoj.

Nakon što mu je odbijena žalba, Todorić je zatražio od suda još jednu priliku da ga se sasluša, što mu je odobreno i ročište je zakazano za 6. rujna. 

Sutkinja Westminsterskog suda Emma Arbuthnot u prvostupanjskom postupku odobrila je 23. travnja izručenje Ivice Todorića Hrvatskoj, ne prihvativši nijedan argument Todorićeve obrane da je on žrtva političkog progona.

Todorićeva obrana je kroz svjedočenja dvoje svjedoka nastojala dokazati postojanje političkih motiva za njegov progon, zatim da u Agrokoru nije bilo financijskih nepravilnosti te da DORH još nema dovoljno čvrstih dokaza za potvrđivanje optužnice.

Strože mjere opreza

“Nisam našla dokaze o političkoj motivaciji progona. Prihvaćam da afera Agrokor ima političku dimenziju, budući da on predstavlja 15 posto hrvatskog BDP-a, ali progon, koji se temelji na otkrivenim dokazima, nije rađen pod političkim pritiskom”, stoji u prostupanjskom obrazloženju presude sutkinje Arbuthnot.

Todorić je uhićen lani 7. studenog u Londonu, kamo se sklonio nakon izbijanja afere Agrokor, temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, a istog dana je pušten na slobodu uz jamčevinu od sto tisuća funti i mjere opreza.

Prvostupanjskom presudom o izručenju od 23. travnja Todoriću su određene nešto strože mjere nadzora, pa se od tada mora javljati policiji svaki dan, umjesto dvaput tjedno kao prije presude te ne smije napuštati svoj stan između 21 i 7 sati.

Ranije je ta obveza vrijedila od 23 do 4 sata.

DORH je u listopadu 2017. godine izdao tjeralicu za Ivicom Todorićem, osumnjičenikom u aferi Agrokor.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 milijuna kuna (153,7 milijuna eura) pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića i 12 Agrokorovih menadžera te revizora.

Izvor: Agencije


Više iz rubrike Balkan
POPULARNO