Za Crnu Goru je vojska Kosova unutrašnje pitanje te zemlje

Crna Gora, kao najnovija članica NATO-a, veliki je advokat svih u regiji i politike otvorenih vrata NATO-a (Anadolija)

Transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova zakonskim putem za Crnu Goru je unutrašnje pitanje jedne suverene države, izjavio je u utorak ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković.

On je, nakon sastanka s ministrom Kosovskih sigurnosnih snaga Rustemom Berishom, koji ga je u Prištini dočekao uz vojne počasti, poručio je da je transformacija Kosovskih sigurnosnih snaga u vojsku Kosova unutrašnje pitanje Kosova i da se Crna Gora ne miješa u unutrašnja pitanja susjednih zemalja.

Bošković je dodao da je to pitanje koje Kosovo treba rješavati sa svojim glavnim partnerima, na dobrobit svih i na promoviranje mira i stabilnosti.

‘Politika otvorenih vrata’

“Vi znate da je Crna Gora veliki zagovornik politike otvorenih vrata i integracije u NATO. Podržavamo i ostale i prihvatamo i respektujemo sva drugačija mišljenja koja postoje u regionu. Nije na Crnoj Gori da se o tome izjašnjava, ili da ima bilo koji stav po tom pitanju; jednostavno, poštujemo sve odluke suverenih zemalja, a smatramo da je Kosovo suverena zemlja”, kazao je Bošković.

Crnogorski ministar je istakao da su odnosi Kosova i Crne Gore na visokom nivou, ali da mogu biti još bolji i da mogu biti podstrek zajedničkim stremljenjima ka evropskim i euroatlanskim integracijama.

Naveo je da je Crna Gora, kao najnovija članica NATO-a, veliki advokat svih u regiji i takozvane politike otvorenih vrata NATO-a.

“Upravo je glavni cilj naše posjete Prištini da pokažemo da smo iskren prijatelj Kosova, da smo zemlja koja želi da prenese svo svoje iskustvo evropskih i evroatlanskih integracija i da, napokon, čitav region krene putem integracija, odnosno putem društvenog napretka”, kazao je Bošković.

KFOR garant mira i stabilnosti

Komentirajući negativnu reakciju Srbije povodom dolaska dva pripadnika Vojske Crne Gore u misiju KFOR-a, on je rekao da je KFOR na Kosovu prisutan mnogo prije nego što je Crna Gora postala članica NATO-a, te da je i zvanični Beograd mnogo puta naglasio da je KFOR garant mira i stabilnosti.

Berisha je istakao da je Boškovića informirao o dostignućima Kosovskih sigurnosnih snaga i početku sveobuhvatnog plana tranzicije Kosovskih sigurnosnih snaga, te da je bilo riječi i o unapređenju odnosa u budućnosti.

“Crna Gora je uvijek bila i jeste jako važan partner za Ministarstvo Kosovskih sigurnosnih snaga i sigurni smo da će i u budućnosti biti jako, jako važan partner za nas. Zahvalio sam ministru na posjeti, ali i na saradnji i angažiranju Crne Gore regionalnoj saradnji uopće”, kazao je Berisha.

Izvor: Agencije