Dačić: Srbija neće dozvoliti uništenje RS-a

Ukupna vrijednost izgradnje cijelog autoputa koštala je 402 miliona eura
Ukupna vrijednost izgradnje cijelog autoputa koštala je 402 miliona eura

Srbija neće sjediti skrštenih ruku ako neko pokuša da uništi bh. entitet Republika Srpska, kazao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova te zemlje, Ivica Dačić.

On je ovo kazao na svečanom otvaranju dionice autoputa “9. januar”, gdje je prisustvovao kao izaslanik predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, prenosi Tanjug.

Ministar Dačić je dodao i da se Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, ne miješa u izbore u Bosni i Hercegovini.

“Srbija se ne meša u to ko za koga će ko da glasa, ali ono u šta se mešamo jeste opstanak Republike Srpske i prava srpskog naroda na ovom području”, rekao je Dačić.

Dačić je poručio Srbima da je očuvanje RS-a najvažniji projekat i da Srbija, kako je rekao, neće sjedeti skrštenih ruku ako neko pokuša da uništi Republiku Srpsku.

“Srpski narod nikad nije bio faktor nestabilnosti. Biće taj faktor stabilnosti i dalje, ali ne dirajte slobodu srpskog naroda”, poručio je Dačić, koji je prisustvovao svečanosti povodom otvaranja dionice autoputa u RS.

Dačić je izrazio zadovoljstvo prisustvom svečanosti otvaranja dionice i završetka autoputa “9. januar”.

“Ja sam ovde kao ministar inostranih poslova, ali ovo nisu inostrani već naši, unutrašnji poslovi unutar srpskog naroda”, rekao je Dačić, prenijela je Radiotelevizija Republike Srpske.

Nacionalni prioritet

“Srbija kao nacionalni prioritet stavlja veze sa Republikom Srpskom”, istakao je Dačić u obraćanju okupljenim građanima na svečanom otvaranju.

Prema njegovim riječima svaki uspjeh RS-a uspjeh i Srbije, prenosi Anadolija.

“Vrlo je bitno da svi putevi vode u Beograd”, rekao je Dačić, dodajući da neće biti zadovoljan dok se ne napravi jedan takav put.

Autoput “9. januar” Banjaluka – Doboj u dužini od 72 kilometara danas je u potpunosti pušten u saobraćaj svečanim otvaranjem dionice od mjesta Drugovići do Prnjavora u dužini od 25 kilometara.

Ukupna vrijednost izgradnje cijelog autoputa koštala je 402 miliona eura.

Otvaranju dionice autoputa prisustvovali su predsjednik RS-a Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović te ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Izvor: Agencije


Povezane

Srbija je za očuvanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i ravnopravnosti naroda i entiteta, poručio je šef srbijanske diplomatije.

23 Aug 2018
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO