Podignuta optužnica za rušenje Aladža džamije u Foči

Aladža džamija je kulturni, historijski i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države (Al Jazeera)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv jedne osobe za rušenje i uništavanje džamije Aladža u Foči 1992. godine.

Podignuta je optužnica koja Gorana Mojevića (1969.) tereti za zločin protiv čovječnosti, a u vezi sa uništavanjem kulturnih, historijskih i religijskih spomenika. Područje Foče, na granici sa Srbijom, zauzele su na početku rata u Bosni i Hercegovini snage Vojske Republike Srpske. 

Protiv njega je optužnicu podigao tužitelj iz Posebnog odjela za ratne zločine, prenosi Anadolija.

Optuženi se tereti da je dana 2. augusta 1992. godine postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

Kulturni spomenik

Postavljanje i aktiviranje eksploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine.

Aladža džamija je kulturni, historijski i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Tužilaštvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, dva stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH.

Aladža džamija je važila je za jedan od najvrijednijih objekata orijentalne kulture na Balkanu.

Medžlis Islamske zajednice Foča je u tom gradu do 1992. godine imao 12 džamija.

Sve su porušene, minirane, a njihovi ostaci su uklonjeni.

Izvor: Agencije


Povezane

Aladža džamija, spomenik neizmjerne umjetničke, kulturne i historijske vrijednosti koji je do temelja srušen u ratu, uskoro će ponovo krasiti Foču.

Published On 03 Nov 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO