Mesić ne vidi ništa sporno u izboru Komšića

Da su Hrvati svi izašli na izbore, mogli su izabrati Dragana Čovića, tvrdi Stipe Mesić (Reuters)
Da su Hrvati svi izašli na izbore, mogli su izabrati Dragana Čovića, tvrdi Stipe Mesić (Reuters)

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ne vidi u čemu je sporan izbor Željka Komšića, koji će u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine predstavljati hrvatski narod.

“Teže bi za Bosnu i Hercegovinu bilo da su se u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine zajedno našli [Milorad] Dodik i [Dragan] Čović. Dakle, Čović koji želi nekakvo rekonstruiranje Bosne i Hercegovine, a Dodik koji ne priznaje nikakvu Bosne i Hercegovine. Ovim izborom nije ugrožen opstanak Bosne i Hercegovine”, rekao je Mesić za Radio Sarajevo.

Osvrnuo se i na rezultate općih izbora, koji su u Bosni i Hercegovini provedeni prošle nedjelje i na kojima su najviše glasova osvojili Stranka demokratske akcije, Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine, odnosno njihovi kandidati.

I Mesić za građansku BiH

“Narod uvijek zaslužuje vlast koju sam izabere. Građani Bosne i Hercegovine su ovako odlučili u skladu sa zakonom koji egzistira i vrijedi. Drugo, prigovori da Hrvati nisu izabrali Željka Komšića, već Bošnjaci, ima samo jedan nedostatak, a to je matematički. Da su Hrvati svi izašli na izbore, mogli su izabrati Čovića”, tvrdi Mesić.

Komentirajući građanski koncept uređenja Bosne i Hercegovine, kojeg zastupa Komšić, Mesić je rekao kako je i on “za građansku Švedsku, za građansku Hrvatsku, za građansku Bosnu i Hercegovinu…”

“Nadam se da će Bosna i Hercegovina jednog dana biti stvarno građanska, u kojoj će živjeti tri konstitutivna naroda, uz ravnopravnost svih drugih građana. To očekujem. Kad će to biti i na koji način… Mislim da su vremena takva da sve države koje mi poznamo u Europskoj uniji jesu građanske države. Ne znam zašto bi Bosna i Hercegovina bila izuzetak”, zaključio je Mesić.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO