Poziv iz Srebrenice na zajednički nastup Bošnjaka na izborima

Potočarsku deklaraciju su podržali SDA, Stranka za BiH, BPS i Nezavisna bh. lista (Anadolija)

Članovi udruga koje okupljaju povratnike i obitelji žrtava genocida počinjenog u Srebrenici pozvali su probosanske političke stranke na aktivnije sudjelovanje u rješavanju problema povratnika.

Podsjećaju na nepriznavanje naziva bosanski jezik i diskriminaciju učenika u bh. entitetu Republika Srpska te traže provedbu odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine vezano za 9. siječnja, koji se obilježava kao dan RS-a.

“Potočarskom deklaracijom”, dokumentom koji su, uz nevladine organizacije, poduprle četiri političke stranke, pozivaju probosanski blok na donošenje odluke o jedinstvenom i zajedničkom nastupu na općim izborima u listopadu.

Kritika političkim strankama

Dokument su podržali Stranka demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Bosanskohercegovačka patriotska stranka te Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

No, obitelji žrtava vjeruju da će im se, kako su kazali, za dobrobit povratničke zajednice, pridružiti i ostale probosanske stranke.

Konferencija pod nazivom “Zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice i demokratizacija na području entiteta Republika Srpska” održana je na inicijativu pokreta “Odgovor”, a u suradnji s udrugama preživjelih žrtava genocida i Organizacijom šehida i poginulih boraca Srebrenice.

“Osim o problemima bosanskog jezika, govorili smo o tome da nadležne institucije trebaju poduzeti konkretne korake u provođenju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi 9. januara, da se pokrenu konkretne mjere u sprečavanju i kažnjavanju negiranja genocida i udruženih zločinačkih poduhvata. Stranke koje su prisustvovale sastanku su saglasne da treba na izborima 2018. godine biti jedinstven i zajednički nastup”, rekao je Ćamil Duraković, čelnik pokreta “Odgovor”.

“Sve probosanske stranke trebaju imati zajedničku viziju i nastup na izborima, s ciljem osvajanja što više mandata. Neka je stid političke partije koje nisu poslale svoje predstavnike, a koje za sebe kažu da su probosanske”, rekao je Muharem Fišo, član predsjedništva Bosanskohercegovačke patriotske stranke.

Negativne poruke upućene Bošnjacima

Kada Hotić, predstavnica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, smatra da su Bošnjaci u RS-u diskriminirani i ugroženi.

“Svakodnevno čujemo negativne poruke upućene Bošnjacima. Zbog toga svi treba oni probosanski orijentisani trebaju biti udruženi i sa zajedničkom vizijom”, rekla je Hotić.

“Potočarska deklaracija”, poručeno je sa skupa, ima za cilj da se podigne glas i upozori na političke podjele Bošnjaka te na činjenicu da Bošnjacima prijeti nestanak sa područja RS-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO