OHR: Ustavni sud BiH je utvrdio da je dan RS-a neustavan

U Banjoj Luci se u utorak obilježava neustavni dan bh. entiteta Republika Srpska, a u svečanom mimohodu glavnom banjalučkom ulicom sudjeluju pripadnici policije, vatrogasci i članovi veteranskih udruženja.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine razmotrio je usklađenost 9. januara kao dana RS-a sa Ustavom Bosne i Hercegovine i utvrdio da je on neustavan.

Odluke tog suda su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati, kazao je glasnogovornik Ureda visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Mario Brkić.

On je za agenciju Fena ponovio raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da RS ima svoj dan, ali dan tog bh. entiteta treba biti predviđen u skladu s pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava.

Iz OHR-a su pozvali političare da pokažu odgovornost i uzdrže se od negativne retorike ili postupaka koji mogu pogoršati situaciju i odvući pažnju sa neophodnih reformi.

Apelacija Bošnjaka iz RS-a

Bez obzira na činjenicu da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio 9. januar kao dan RS-a neustavnim, u Banjoj Luci se održava manifestacija kojima se obilježava dan RS-a.

Bošnjački predstavnici u vlasti RS-a, koji su 5. januara predali apelaciju za ocjenu ustavnosti Zakona o “Danu RS-a”, istakli su u ponedjeljak da je neprihvatljivo jednostrano obilježavanje 9. januara, imajući u vidu presudu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i stav Venecijanske komisije.

“Očekujemo i tražimo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da obavijesti javnost šta su uradili u vezi s neprovođenjem odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u vezi sa 9. januarom i održavanjem neustavnog referenduma u RS-u u vezi s ‘Danom RS-a'”, rekao je u Banjoj Luci potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada