Lančana reakcija na izjavu mitropolita Amfilohija o Vučiću

Sveštenici Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili su večeras da podržavaju mitropolita Amfilohija i da osuđuju reagovanja na njegovu izjavu nazivajući ih hajkom protiv mitropolita.

Oni, takođe, kritikuju srpske političare Nikolu Selakovića, Zoranu Mihajlović, Marka Ðurića i Aleksandra Vulina, navodeći i da pitanje Kosova nije beogradsko već svesrpsko.

“Znamo i svedočimo da mitropolitova, često puta i oštra reč, nije upućena lično ni protiv koga nego je isključivo izgovorena za dobro, za očuvanje ne samo Kosova i Metohije nego i obraza i ugleda onih koji donose sudbonosne odluke u ovom narodu”, tvrde u saopštenju arhijerejski protoprezviteri u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, prenosi Tanjug portal Portalanalitika.me.

Sveštenici smatraju da medijska hajka pokazuje da je “problem mnogo dublji” od jedne mitropolitove izjave i da takve reakcije može da proizvede samo “istina koju je mitropolit Amfilohije rekao”.

Izjava mitropolita crnogorsko-primorskog Srpske pravoslavne crkve Amfilohija da strahuje da politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića “vodi izdaji Srbije i Kosova” izazvala je lavinu reakcija predstavnika vlasti u Srbiji.

Najpre se oglasio generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, rekavši da se mitropolit Amfilohije bavi vradžbinama kada govori o strahovanju da će “Aleksandar Vučić predati Kosovo i Metohiju”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće voditi politiku svojih prethodnika dodvoravanja Amfilohiju, koja je dovela do sve manjeg broja Srba na Kosovu, već će nastaviti politiku koja vodi povećanju broja Srba u južnoj srpskoj pokrajini, rekao je Selaković za Radio-televiziju Srbije.

‘Držao opelo živom Vučiću’

Ministar odbrane Aleksandar Vulin naveo je u saopštenju da od kletvi Amfilohija Radovića ni jedan Srbin na Kosovu  nije ojačao, ali da je od napora Vučića kosovska nezavisnost postala mnogo slabija.

“Amfilohije Radović je Aleksandra Vučića i mene dva puta žive sahranio, držeći nam opela i protiv i ljudskih, i protiv Božjih zakona”, rekao je Vulin.

Da je mitropolit Amfilohije “živom Vučiću držao opelo” ponovili su i Selaković i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM.

“Lično smatram da je stvar o naručenom napadu i da je reč o činu koji, ponavljam, diskvalifikuje svakog onog ko na taj način istupa kao predstavnik crkvenih vlasti, čini ga čovekom koji se bavi opozicionim političkim delovanjem na vulgaran i neprimeren način”, rekao je Ðurić ua televiziju Pink.

On ističe da ga je sramota, “kao vernika i kao Srbina”, kada čuje da neko ko nosi odoru SPC-a govori na “necrkveni i sramotan način”.

Očekuju se novi napadi nacionalista

Istorijski gledano, prema njegovim rečima, Amfilohije je u političkom smislu uvek podržavao opciju čiji je rezultat da je Srba uvek bilo manje i u Crnoj Gori, i na drugim mestima.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da je Vučić “poslednji čovek u Srbiji kome se može reći da ne vodi računa o Kosovu i našim građanima koji tamo žive”.

“Samo što, za razliku od nekih drugih, koji su, lupanjem u grudi patriotske, koristili Kosovo za dobijanje političkih poena, ali i za sticanje velikog novca, dok je sve više Srba napuštalo Kosovo, Vučić konkretno pomaže opstanak i bezbednost naših građana. A najbolji rezultat je da se najviše dece u Srbiji upravo rađa na Kosovu i da nije bilo nijednog etnički motivisanog ubistva naših građana”, navela je Mihajlović u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ona očekuje da će se pojačavati napadi nacionalnista na Vučića kako se unutrašnji dijalog bude bližio kraju.

“Predsednik Vučić ima veliku podršku građana za evropsku politiku i politiku mira i regionalne saradnje koju sprovodi i od nje neće odustati. On se, kako je već nekoliko puta rekao, neće mešati u crkvene stvari, kao što ni mitropolit Amfilohije neće voditi državnu politiku Srbije”, zaključila je Mihajlović.

S rješenjem ne treba žuriti

Stav da aktuelna politika predsednika Srbije vodi izdaji Srbije i Kosova mitropolit Amfilohije izneo je u svoje lično ime, a ne u ime SPC-a, smatra istoričar Aleksandar Raković, sa Instituta za noviju istoriju Srbije.

On je podsetio da je stav SPC-a izričit i ponovo je podvučen u Božićnoj poslanici patrijarha Irineja, koju su potpisali svi srpski arhijereji.

Taj stav, ističe Raković, glasi da ne dolazi u obzir niti priznavanje secesije, niti podela Kosova.

“Dakle, Kosovo je neodvojivi deo Republike Srbije, a s rešenjem za tekuće sporove ne treba žuriti, jer ih treba razmatrati u povoljnijem međunarodnom kontekstu”, naveo je Raković.

Vučić o Amfilohiju 14. januara

Predsednik Srbije neće komentarisati izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog do 14. januara, kada će na Javnom servisu govoriti i o toj i o drugim optužbama na njegov i račun tima koji vodi, rečeno je Tanjugu u Kabinetu predsednika Srbije.

Mitropolit Amfilohije u intervjuu hercegnovskoj televiziji TV Novi kazao je da je “Apel za odbranu KiM-a”, čiji je on jedan od potpisnika, napisan “zbog nepoverenja i kombinacija koje se prave”.

“Sadržaj apela je podsetnik za one koje je sada dopala prilika da vladaju Srbijom da se ne odreknu sebe. Već od 1998. i 1999. godine, vremena bombardovanja, zna se kakav je stav tih koji su naši glavni prijatelji, američkog NATO-pakta i Amerike, i prema Crnoj Gori, i prema Srbiji… Uspeli su od vlasti u Crnoj Gori da dobiju da se ona odrekne izvorne Crne Gore. To sada traže i od Srbije i Vučića. I kako je, na žalost, krenuo Vučić sa svojim kombinacijama, to nepovjerenje koje vlada uslovilo je apel”, naveo je Amfilohije.

Izvor: Agencije