Francuzima koncesija za Aerodrom Nikola Tesla

Vlada Srbije prihvatila je ponudu francuske kompanije Vinci Airports u vrijednosti 501 milion eura kao najbolju na javnom tenderu za 25 godišnju koncesiju beogradskog Aerodroma Nikola Tesla.

Obaveza francuske kompanije je dodatnih 732 miliona eura ulaganja.

Javni poziv Vlada Srbije raspisala je u februaru prošle godine, a koncesionara je izabrala između četiri pristigle ponude.

Država je vlasnica 83 posto dionica, a preostali dio je u vlasništvu malih akcionara.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da je dogovorom o koncesiji za beogradski aerodrom Nikola Tesla ostvaren ogroman uspjeh, jer je Srbija uspela da dobije mnogo više novca od Hrvatske za zagrebački aerodrom, zemlje koja je članica Evropske unije, dodajući da je to i odličan signal za investitore koji dolaze u Srbiju.

Opozicioni Pokret slobodnih gradjana (PSG) saopćio je da se protivi ovoj odluci, tvrdeći da je ona u suprotnosti s ekonomskim interesima Srbije.

PSG je naveo da je jedini razlog za davanje koncesije želja vlasti da kratkoročnim finansijskim injekcijama pruži lažnu sliku ekonomskog prosperiteta, zanemarujući dugoročne posljedice strateški štetne odluke.

Poziv ponuđačima

Rok za izbor ponuđača za koncesiju za Aerodrom Nikola Tesla produžen je bio do petka.

Prethodno je rok bio do 25. decembra, pa je produžen do 29. decembra.

Javni poziv zainteresiranim koncesionarima Vlada Srbije i Aerodrom Nikola Tesla objavili su 10. februara prošle godine, a pristigle su četiri ponude.

Ponude su dostavili švicarsko-francuski konzorcij Zurich Airport sa kompanijama Eiffage i Meridiam Eastern Europe Investments, indijsko-grčki konzorcij GMR Infrastructure ltd i Terna, francuska kompanija Vinci Airports i južnokorejsko-tursko-kiparski konzorcij Incheon international Airport Corporation, Yatirimlari ve Isletme, VTB Capital Infrastructure.

Predmet koncesije je finansiranje, razvoj kroz izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i upravljanje infrastrukturom aerodroma i obavljanje djelatnosti operatera aerodroma.

Izvor: Al Jazeera i agencije