‘Pasji život – sarajevske lutalice’ prikazan u Evropskom parlamentu

Priča o sarajevskim psima samo je prvi dio trilogije (Reuters)

Dokumentarni film Pasji život  sarajevske lutalice, priča o katastrofalnoj situaciji u kojoj se nalaze psi bez doma u Bosni i Hercegovini i borbi jedne žene koja je svoj život podredila njihovom spašavanju, premijerno je prikazan u utorak navečer u Evropskom parlamentu u Briselu na inicijativu hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca.

Ovaj polusatni film govori o teškom stanju u kojem se nalazi ogroman broj pasa lutalica na ulicama Sarajeva, te neadekvatnim azilima tog grada, u kojima su životinje na rubu gladi, bolesne i napuštene.

Nagrađivani britanski glumac Peter Egan, veterinar Roger Barlow i režiserka filma Maria Slough uputili su se u septembru 2017. u prijestonicu Bosne i Hercegovine, gdje su posjetili azil Prača i ostali šokirani groznim uvjetima za pse koji su tamo zatvoreni.

“Ono što me poprilično rastužilo tokom moje posjete Sarajevu bilo je vidjeti kako su naši prijatelji općenito loše tretirani. Naša posjeta azilu Prača uništila me. Svjedočiti kako su nevine životinje podređene jednoj takvoj okrutnosti, potpunom manjku pažnje i brige bilo je zastrašujuće”, rekao je Egan na panelu nakon premijernog prikazivanja.

No, troje Britanaca u filmu se susreću i s Milenom Malešević, neumornom volonterkom, koja je svojom neprekidnom borbom u posljednjih deset godina iz takvih skloništa i s ulica uspjela spasiti više od 1.000 pasa, koji su, zahvaljujući njenom trudu, pronašli dom u Bosni i Hercegovini i drugim državama. Malešević, također prisutna u Briselu, svoj je trosoban stan u Sarajevu pretvorila u kliniku za napuštene pse, a u filmu ističe želju da “sve životinje ovog svijeta budu spašene od patnje”.

Promocija odgovornog vlasničkog odnosa

Predsjednica Eurogrupe za životinje Reineke Hameleers na panelu je istakla da ovakva situacija nije samo u Bosni i Hercegovini.

“Ovo se događa i u drugim državama i zato je ovaj događaj važan, jer zajedno s vama želimo nastaviti dijalog o pronalasku rješenja”, poručila je Hameleers publici u kojoj je sjedilo nekoliko europarlamentaraca, dodavši da EU može učiniti mnogo više u vezi s ovim.

“Promocija odgovornog vlasničkog odnosa prema psima ključ je za značajno smanjivanje broja uličnih pasa i mačaka te širenja bolesti. Uzgajivači, prodavači i kupci moraju biti svjesni svojih odgovornosti, obavezne identifikacije i registracije na nivou EU-a kako bi osigurali pravilnu primjenu zakonodavstva”, dodala je, naglasivši da će od europarlamentaraca tražiti da stvore pritisak na Evropsku komisiju kako bi donijela mjere koje će riješiti probleme pasa lutalica.

Autori filma kasnije su otkrili da je priča o sarajevskim psima samo prvi dio trilogije, a ostala dva nastavka snimat će se u Rumuniji i Hrvatskoj.

Izvor: Agencije