Juncker i Tusk će posjetiti zapadni Balkan

Antonio Tajani
Tajani je izrazio žaljenje ako je bio 'pogrešno shvaćen' jer nije želio 'nikoga uvrijediti' niti je, kaže, riječ o izražavanju teritorijalnih pretenzija (EPA)

Predsjednici Europskog vijeća i Europske komisije, Donald Tusk i Jean-Claude Juncker, posjetit će idućih dana regiju zapadnog Balkana, uoči objavljivanja Strategije za proširenje Europske unije, što je najavljeno za 6. veljače, prenio je Suddeutsche Zeiting.

Njihov dolazak, iako ne i termin posjeta, potvrdio je u srijedu predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani tijekom posjeta Beogradu.

Agencija Tanjug u Bruxellesu još nije dobila formalnu potvrdu za dolazak dvojice visokih dužnosnika EU-a, ali o tom važnom posjetu zemljama regije pišu i mediji.

Njemački Suddeutsche Zeitung, koji najavljuje dolazak Junckera, tim povodom piše da EK smatra kako bi Srbija i Crna Gora između 2024. i 2026. mogle biti “zrele za pristup”.

‘Crna Gora i Srbija na čelu utrke’

“Moguće je da će Crna Gora i Srbija 2025. godine ispuniti uvjete”, prenosi Suddeutsche Zeitung ocjenu zastupnika EP-a Davida McAlistera.

One su “na čelu utrke”, rekao je McAlister, koji se, kao izvjestitelj EU-a, proteklih godina intenzivno bavio Srbijom.

Srbija je, prema njegovim riječima, “ekonomski na pravom putu’, ali se “nalazi pred velikim izazovima” kada je riječ “o pravnoj državi, slobodi medija i borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala”.

Tome treba dodati i uvjet EU-a da Srbija i Kosovo obvezujućim sporazumom normaliziraju međusobne odnose, dodao je McAlister, prenosi Tanjug Deutsche Welle.

Prema McAlisteru, ispravno je to što se EU sada više okreće regiji u kojoj se i Rusija, Turska, Kina i Saudijska Arabija bore za utjecaj, prenosi Suddeutsche Zeitung.

“Zapadni Balkan je zaslužio više od ljubazne nezainteresiranosti”, napominje McAlister te poručuje: “Ako se ne pobrinemo za stabilnost na Balkanu, politička nestabilnost će nas neposredno pogoditi.”

Tajani je, međutim, u Beogradu izjavio da je moguće da Srbija i Crna Gora budu članice EU-a i prije 2025. godine, dodajući da je optimističan po pitanju otvaranja novih poglavlja i zatvaranju nekih koja su već otvorena.

Normalizacija odnosa s Kosovom

Tajani je, najavljujući dolazak Junckera i Tuska, rekao da će oni poručiti da je Srbija važna, kao što je važno da EU bude važna Srbiji, a također je izrazio zadovoljstvo što je više od polovice građana Srbije za članstvo u EU.

Tome treba dodati i uvjet EU-a da Srbija i Kosovo obvezujućim sporazumom normaliziraju međusobne odnose, što je u Beogradu potvrdio i Tajani, a prethodno poručio McAlister.

O tome da EU očekuje od Srbije pravno obvezujući dokument s Kosovom na konferenciji za novinare s Tajanijem govorio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Posle tog sporazuma bismo mogli da postanemo članica”, poručio je Vučić.

Izvor: Agencije