Vanredna sjednica Skupštine zbog zagađenosti zraka u Prištini

Kosovo, Priština, Zagađenje, Komisija
Komisija je raspravljala o uzrocima zagađenja i poduzimanju koraka da se ono smanji (Anadolija)

Skupština Kosova danas će izvanredno zasjedati zbog velike zagađenosti zraka u Prištini.

Sjednicu je inicirao predsjednik Skupštine Kadri Veseli, a povodom zagađenosti zraka u utorak je zasjedala i Komisija za poljoprivredu, šumarstvo, životnu sredinu i prostorno planiranje Skupštine Kosova.

Ilir Morina, šef Agencije za životnu sredinu, zastupnicima je iznio podatak da je u posljednja četiri dana izuzetno visok stupanj zagađenosti zraka i da je prelazio 300 mikrograma po kubičnom metru, dok je dozvoljena količina do 50 kubičnih metara.

Morina je kazao da su te vrijednosti alarmantne, jer su izuzetno štetne po zdravlje ljudi, prenosi Anadolija.

On je istaknuo da je trenutačna zagađenost rezultat meteorološkog stanja jer magla i slab vjetar doprinose povećanju zagađenosti.

Poduzete hitne mjere

Dodao je da blizu 30 posto sadašnjeg zagađenja potječe od Termoelektrane u Obiliću, nedaleko od Prištine, i druge industrije – automobilskih servisa koji koriste različita ulja te nafte koju za zagrijavanje koriste mnoge škole, a čija kvaliteta se ne provjerava.

On je istaknuo da Priština nije najzagađeniji grad, kako su prenijeli mediji, jer Skoplje ima još veću zagađenost.

Ministrica životne sredine i prostornog planiranja Albena Reshitaj izjavila je da se još uvijek ne zna točno tko je glavni zagađivač zraka u zemlji, ali da su poduzete hitne mjere kako bi se zagađenost smanjila.

Ona je istaknula da se radi na definiranju mjera u vezi ulaza vozila u Prištinu, što je dogovoreno u ponedjeljak s općinom Priština i Ministarstvom unutarnjih poslova Kosova.

“Dobro bi bilo da zajednički postignemo plan da se prekine upotreba ugljena od strane ilegalnih kompanija. Ne samo za ovaj period, nego da imamo plan i za narednu godinu da se ne dozvoli prodaja ugljena na Kosovu, već samo njegov izvoz”, kazala je Reshitaj.

Arben Gjukaj, direktor Kosovske elektroenergetske korporacije, ocijenio je da su glavni zagađivači otvorene deponije, jer KEK sagorijevanje obavlja na kontroliran način.

“Zajedničkim projektom s Vladom Nizozemske i Svjetskom bankom, pokrili smo više od 99 posto deponija pepela i na tim dijelovima smo kultivirali degradiranu zemlju i posadili više od 260.000 sadnica. Instalirali smo u TE Kosovo A i Kosovo B hidraulični transport, što znači da prilikom transporta pepela nakon procesa sagorijevanja nema zagađenja. Radi se o najboljim međunarodnim standardima prema Svjetskoj banci”, kazao je Gjukaj.

Utjecaj na zdravlje

Pred zastupnicima je govorio i direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Naser Ramadani, koji je kazao da je teško konstatirati koji su se pacijenti razboljeli samo zbog zagađenosti zraka.

“Preporučili smo da zdravstveni inspektorijat u Ministarstvu zdravlja na striktan način i stalno, posebno u posljednje vrijeme, poduzme mjere i kazni sve zdravstvene profesionalce koji ne izvještavaju o respiratornim i kardiovaskularnim bolestima, posebno u zdravstvenim centrima u Prištini i u Urgentnom centru, jer tamo su glavni prijemi koji se odnose na uticaj zagađenosti zraka”, kazao je Ramadani.

Kako je najavila općina Priština, od srijede će biti zabranjeno kretanje vozila središtem grada, dok će se građani prevoziti samo gradskim prijevozom, koji će biti besplatan.

Za 12:00 sati u srijedu u Prištini je najavljen i prosvjed u organizaciji civilnog društva protiv zagađenosti zraka.

Izvor: Agencije