Pahor: Hrvatska je prijatelj, ali od presude ne odustajemo

Borut Pahor, Slovenija, Predsjednik
Pahor je neke evropske lidere optužio da drže stranu Hrvatskoj koja ne poštuje arbitražnu presudu nego nudi ponovne bilateralne razgovore (EPA)

Slovenski premijer Miro Cerar u utorak je ponovio poznata stajališta svoje države u vezi s arbitražom o graničnom sporu s Hrvatskom, naglasivši da Slovenija neće pristati na ponudu o novim pregovorima kojim bi se riješilo otvoreno granično pitanje.

“Naglašavam da će Slovenija i dalje dosljedno ustrajati na provedbi arbitražne odluke i da neće pristati na nove pregovore o granici. Kad bismo na to pristali, to bi bilo nedopustivo udaljavanje od europskog i međunarodnog prava, a time i od interesa Republike Slovenije”, kazao je Cerar na Brdu kod Kranja, u govoru stranim diplomatima na domjenku što ga je na početku nove godine organizirao predsjednik Borut Pahor.

U svom govoru diplomatima slovenski premijer, pred kojim su parlamentarni izbori, kazao je da Slovenija može biti “općenito zadovoljna” suradnjom sa susjednim državama, pri čemu je naglasio da su prošle godine u žiži bili odnosi s Republikom Hrvatskom, zbog različitog gledanja na pitanja uz neriješeni granični spor budući da Slovenija inzistira na provođenju arbitražne presude, dok Hrvatska taj proces smatra kompromitiranim i za sebe neobvezujućim jer je iz njega prije dvije i pol godine izašla.

Cerar: Pravna sredstva u slučaju daljnjeg ignoriranja

Slovenija je privržena poštivanju i implementaciji presude arbitražnog suda, dok Hrvatska ustraje na tome da ta odluka za nju ne vrijedi, rekao je Cerar, pojasnivši kako se Slovenija cijelo vrijeme zalagala za dijalog s Hrvatskom o implementaciji presude, ali da je bila “vrlo spremna” na situaciju nakon isteka roka za zajedničku implementaciju pa je počela provoditi svoje implementacijske zakone na onim dijelovima granice gdje suradnja s Hrvatskom “nije neophodno potrebna”, naglasivši da to rade tolerantno i ne izazivajući incidente.

Slovenija će, rekao je Cerar, i ubuduće inzistirati na provođenju arbitražne presude kao pravovaljane za obje strane, ali će iskoristiti i primjerena pravna sredstva ako Hrvatska i dalje bude “ignorirala” presudu arbitara, a Sloveniji i Hrvatskoj je za implementaciju presude pomoć ponudila i Europska komisija, ustvrdio je Cerar u govoru stranim diplomatima.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je ovom prilikom u utorak da je Hrvatska za Sloveniju susjedna i prijateljska država te partnerica u Europskoj uniji i NATO savezu, ali da se Slovenija ne može odreći primjene arbitražne presude kojom je granični prijepor konačno riješen i to kompromisom. 

“Arbitražna presuda nije dala ni Sloveniji ni Hrvatskoj sve što su one zahtijevale, no riječ je o kompromisu s kojim možemo živjeti. Što  je još važnije, taj kompromis omogućuje nam da i ubuduće razvijamo naše partnerstvo i prijateljstvo”, kazao je u obraćanju diplomatima na Brdu kod Kranja slovenski predsjednik, kako prenosi Hina.

Pahor: Pitanje vladavine prava u EU-u

“Hrvatska, nažalost, ne priznaje odluku arbitražnog suda, dok Slovenija od te presude ne može i neće odustati jer za to nema nikakvih stvarnih i pravnih razloga”, dodao je Pahor.

Istaknuo je da slovenski i hrvatski narod u prošlosti nikad nisu bili u oružanom sukobu, što treba nastaviti, te izrazio očekivanje da će se Europska komisija jače angažirati na provedbi arbitražne presude, u dijalogu svih strana.

Da bi došlo do rješenja prijepora i implementacije arbitražne presude potreban je bilateralni dijalog na svim razinama, kako bi se sačuvao postignuti visoki stupanj svekolike suradnje i međususjedska suradnja, a isto tako i angažman Europske komisije, kazao je Pahor, dodavši da mnogo očekuje od razgovora predsjednika Komisije s obojicom premijera.

Kad je riječ o arbitraži i njezinoj primjeni, Pahor je ocijenio da je u osnovi to pitanje afirmacije vladavine prava u Europskoj uniji te da u tom smislu primjena arbitraže može poslužiti ubuduće u odnosima članica.

“U pogledu svega gdje za to ima mogućnost Slovenija će sa svoje strane presudu implementirati, ali s jasnim ciljem da izbjegne zaoštravanja i incidente, kazao je Pahor, uz ocjenu da su na slovenskoj strani i “međunarodno pravo i šira međunarodna zajednica”, te da će Slovenija na arbitražnom rješenju i njegovoj provedbi ustrajati “bude li potrebno i dugo vremena”.

Potpora državama Zapadnog Balkana

Dok ne dođe do pune implementacije arbitražne presude Slovenija i Hrvatska trebale bi naći način da se kroz svestrani dijalog “razvije formula za suživot koja će omogućavati dobru međususjedsku suradnju”, naveo je slovenski predsjednik u dijelu govora diplomatima koji se je odnosio na odnose s Republikom Hrvatskom.

Pahor je naglasio da Slovenija želi dobre odnose sa svim zemljama u svijetu i sa svojim susjedama, da je riječ o demokratskoj i stabilnoj državi u najpovezanijem dijelu Europe, da će ovogodišnji parlamentarni izbori proteći korektno i da će se politička stabilnost Slovenije održati.

Pahor je ponovio i potporu Ljubljane naporima država Zapadnog Balkana na njihovu putu u euroatlantske integracije, ali je izrazio zabrinutost pojavama nestabilnosti, osobito u BiH, te dodao da vjeruje da to brine i sve druge europske zemlje.

Izvor: Agencije