Kosovsko tužilaštvo spremno Srbiji dostaviti informacije o Ivanoviću

Kosovsko tužilaštvo spremno je proslijediti Beogradu sve podatke kako bi se što prije otkrile Ivanovićeve ubice (EPA)

Odeljenje za teška krivična dela Osnovnog tužilaštva u Kosovskoj Mitrovici izrazilo je spremnost da beogradskom Tužilaštvu za organizovani kriminal pruži sve podatke kojima bude raspolagalo kako bi se na koordinisani način sprovela istraga povodom ubistva Olivera Ivanovića i kako bi se što pre otkrili počinioci tog krivičnog dela, navodi se u odgovoru kosovskog Ministarstva pravde Ministarstvu pravde Srbije.

Odgovor kosovskog ministarstva je dostavljen posredstvom Euleksa, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde Srbije.

Takođe, u odgovoru se navodi da će izveštaj sa uviđaja i ostali prikupljeni podaci biti hitno dostavljeni Tužilaštvu za organizovani kriminal nakon što budu sačinjeni.

Sem toga, Tužilaštvu za organizovani kriminal je upućen i zahtev za pravnu saradnju povodom pružanja informacija u vezi sa zapaljenim vozilom koje je otkrila istražna jedinica Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Ministarstvo pravde će navedeni zahtev proslediti Tužilaštvu za organizovani kriminal na dalje postupanje.

Stefanović: ‘Priština ne razmenjuje podatke sa Beogradom’

Nešto ranije, funkcioner Srpske napredne stranke (SNS) Nebojša Stefanović izjavio je da Srbija sa Prištinom ne razmenjuje informacije o ubistvu čelnika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Na stranačkoj konferenciji za novinare, Stefanović, koji je i ministar unutrašnjih poslova, rekao je da odbijanje Prištine da uključi srpske organe u istragu šalje jasnu poruku da oni ne žele da dele informacije i upitao je u čijem je to interesu.

Stefanović je rekao da Srbija nema nikakve zvanične podatke, navodeći da je do njih teško doći bez forenzičkih i drugih podataka iz istrage o ubistvu Ivanovića.

Dodao je da će Srbija nastaviti da od Euleksa traži informacije o istrazi, kao i da će insistirati da se srpski organi uključe u istragu.

Komentarišući informacije o istrazi koje su se pojavile u prištinskim medijima, Stefanović je naveo da je Srbija ograničena zato što nema uvid u dešavanja na terenu, snimke bezbednosnih kamera i izjave svedoka.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li o istrazi govori kao ministar unutrašnjih poslova ili funkcioner SNS-a, Stefanović je rekao da je reč o stranačkoj konferenciji za medije.

Čelnik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović ubijen je u utorak u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Izvor: Agencije