Makedonci na protestu protiv albanskog kao službenog jezika

Nezadovoljnici su se okupili ispred zgrade makedonskog Sobranja (Al Jazeera)
Nezadovoljnici su se okupili ispred zgrade makedonskog Sobranja (Al Jazeera)

Veliki broj građana prosvjedovao je u Skoplju protiv zakona o upotrebi jezika, kojim albanski postaje drugi službeni jezik na državnoj razini.

Građani, organizirani u nekoliko patriotskih udruga, navode da se ovim zakonom u zemlji uvodi dvojezičnost i ruši, kako kažu, makedonski karakter države.

Makedonski predsjednik Đorge Ivanov odbio ga je potpisati jer smatra da je represivan te da favorizira samo albanski jezik.

Zakon je vraćen u proceduru u Sobranje.

U roku od 30 dana mogu se podnositi amandmani, a bude li ga izglasala polovica od ukupnog broja zastupnika, on stupa na snagu i bez potpisa predsjednika države.

Zapalili zastavu EU

“S ovog prosvjeda upozoravamo sve političare koji su nam godinama zagorčavali život i pleli izdajničku mrežu za naše uništenje, da ćemo se silno suprotstaviti svim raspoloživim sredstvima. Naša zemlja i djeca nisu na rasprodaju, naš jezik je makedonski i to je kod za naše raspoznavanje, ali i za ostale koji nisu Makedonci, a žive ovdje”, poručio je Ljubiša Nastoski iz Udruženja Tvrdokorni. 

Organizatori prosvjeda – Jedinstvena Makedonija i Tvrdokorni smatraju da će dvojezičnost oslabiti makedonski jedinstveni karakter.

Prosvjednici su se okupili ispred zgrade makedonskog parlamenta, a tokom prosvjeda zapalili su i zastavu Europske unije, javila je agencija AP.

Albanci čine četvrtinu stanovništva u Makedoniji.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO