Vučić na Kosovu: Bez milosti prema počiniocima i nalogodavcima ubistva

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je na Kosovo, četiri dana nakon ubojstva lidera Građanske Inicijative “Sloboda, demokratija, pravda”, Olivera Ivanovića.

Poručio je kako “nije važno koje je ime ubice Olivera Ivanovića niti koje je ime nalogodavca, da li je srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca”, te najavio kako “prema počiniocima i nalogodavcima neće biti milosti”.

Nakon trosatnog razgovora s predstavnicima Srba s Kosova, održanima u Sjevernoj Mitrovici, potvrdio je kako se razgovaralo “o tome kako da srpski narod ostane i opstane na svojim ognjištima”.

“Na nama je da se ponašamo odgovorno, da razgovaramo i da to mora da bude poltika koju Srbija vodi i takvu poltiku ćemo nastaviti […] Pre svega i najvažnije je, a u najvećem interesu Srba na Kosovu i Metohiji, da se sačuva mir. Ne mislim da ste protiv toga, ali kažem da ništa drugo nije potrebnije u ovom trenutku od mira i ostanka i opstanka na našim ognjištima”, rekao je Vučić.

Položio vijenac na mjestu ubistva Ivanovića

Posjetu Kosovu Vučić je počeo u manastiru Banjska na sjeveru, a u Sjevernoj Mitrovici je položio vijenac na mjestu gdje je ubijen Ivanović.

Po dolasku na Kosovo, Vučić je tamošnjim Srbima poručio da “moraju da ostanu i opstanu na svojim ognjištima, uz dalju i veću pomoć države”, a Albancima je poručio da, “bez obzira na različite interese, Srbija želi i učiniće sve da očuva mir i reši razmirice”.

“Ne sme da nas bude manje na zemlji na kojoj smo uvek živeli. Zato ćemo se kao država boriti ne sve načine”, poručio je Vučić iz Banjske.

“Tri stvari su najvažnije u ovom momentu, a prva je da Srbi moraju da ostanu i opstanu na Kosovu i Metohiji, a država mora da obezbedi njihov ekonomski napredak, da obezbedi njihovu bezbednost i da se obračuna sa kriminalom i korupcijom”, rekao je Vučić.

Sačekati rezultate istrage o ubistvu Ivanovića

Osvrćući se na atentat na Ivanovića, rekao je da će Srbija, “iako je bila spremna da učestvuje u istrazi, što albanska strana neće, razmenjivati informacije sa kosovskim institucijama i da će sačekati konačne rezultate”.

“Videćemo hoće li istraga dovesti do počinilaca ovog gnusnog zločina. Ako se to ne desi, mnoge stvari će biti jasne, kao što sam rekao prvog dana”, napomenuo je on.

Nakon posjeta manastiru Banjska na sjeveru Kosova i Sjevernoj Mitrovici, Vučić bi se kasnije trebao sresti i s građanima u Lapljem Selu kod Prištine. 

Glasnogovornik kosovske policije Besim Hoti izjavio je da je trenutna situacija na sjeveru Kosova mirna i da nije bilo incidenata tokom boravka Aleksandra Vučića. 

“Ne, nema incidenata. Sve je prošlo dobro, prema planu policije, i sve je u redu”, rekao je Hoti, a prenijeli kosovski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije