Mediji: Pet prijedloga za novo ime Makedonije

Za Zakon o ratifikaciji sporazuma sa Grčkom glasalo je 69 od 120 poslanika (EPA)

Iako međunarodni posrednik u razgovorima u pronalaženju rješenja za novo ime Makedonije Matthew Nimetz nije želio da otkriva koji su prijedlozi utvrđeni, makedonski mediji potvrđuju ranije pisanje grčke štampe da je u pitanju pet prijedloga.

Nimetz je u intervjuu za makedonsku televiziju Sitel rekao da je prijedlog dostavljen vlastima Grčke i Makedonije, na koji treba da odgovore za dvije sedmice.

Portalalb.mk navodi da je riječ o pet prijedloga: Republika Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Republika Gornja Makedonija, Republika Vardarska Makedonija i Republika Makedonija Skoplje.

Podsjeća da pitanje imena blokira Makedoniju na putu ka članstvu u EU i NATO-u, te dodaje da se čini da je rješenje tog pitanja veoma blizu.

Makedonci će odlučivati na referendumu

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je tokom boravka u Skoplju u četvrtak definitivno isključio mogućnost priključenja Makedonije toj alijansi, prije rješenja problema sa imenom.

Nimetz kaže da je optimista i da je sada najbolje vrijeme za rješenje ovog višegodišnjeg spora između Grčke i Makedonije.

S druge strane, makedonski premijer Zoran Zaev je rekao da će o svakom usvojenom prijedlogu građani Makedonije odlučivati na referendumu.

“Sve što predlažemo bit će dio referenduma. Mi (SDSM), Demokratska unija za integracije (DUI) i (najuticajnija opoziciona) VMRO-DPMNE i druge stranke imamo iste ili slične stavove”, rekao je Zaev.

Zaev je u Strugi rekao da je optimista i da misli da će dvije zemlje koje su prijateljske i imaju za cilj širenje saradnje naći rješenje z obzirom na to da Grčka ima problem sa ustavnim imenom Makedonije.

On je naglasio da o suštini prijedloga, ipak, ne treba javno govoriti da se ne bi ugrozio uspjeh pregovora.

Zaev je potvrdio da će sa svojim grčkim kolegom sastati 24. januara u Davosu.

Izvor: Agencije