Kurz i Rutte zabrinuti zbog spora Slovenije i Hrvatske

Premijeri Austrije i Holandije iskazali su spremnost da pomognu u rješavanju pitanja dvije susjedne zemlje (EPA)
Premijeri Austrije i Holandije iskazali su spremnost da pomognu u rješavanju pitanja dvije susjedne zemlje (EPA)

Austrijski kancelar Sebastian Kurz i nizozemski premijer Marko Rutte izrazili su zabrinutost zbog spora u vezi granice između Slovenije i Hrvatske.

Kurz i Rutte to su kazali nakon susreta u Beču, a obojica su iskazala spremnost da pomognu u rješavanju tog pitanja, navodi slovenska agencija STA.

Kurz je rekao da je “vrlo nesretan” zbog te situacije u zemlji koja je susjeda Austriji te želi “pozitivno doprinijeti rješavanju sukoba”, prenosi Hina.

I Rutte je kazao da želi pomoći u rješavanju tog pitanja, dodaje STA navodeći austrijsku agenciju APA.

Arbitražni sud donio je 29. lipnja presudu o granici između Hrvatske i Slovenije.

Arbitražni sud odlučio je da većina Piranskog zaljeva, odnosno Savudrijske vale, pripada Sloveniji te da Slovenija dobije doticaj svojih teritorijalnih voda i međunarodnog mora.

Ljubljana: Zakoni i provedba

Hrvatska presudu ne priznaje, jer je izašla iz arbitražnog procesa, kojeg smatra kontaminiranim i kompromitiranim.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca te se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma.

Slovenija, pak, inzistira na njezinoj provedbi i smatra arbitražnu odluku obvezujućom za obje države.

Nakon što je donijela implementacijske zakone, Ljubljana je prošli tjedan i najavila da od subote i isteka šestomjesečnog roka počinje provoditi presudu.

Kurz, čija će zemlja u drugom polugodištu ove godine preuzeti predsjedanje Unijom, s Rutteom je razgovarao o najvećim izazovima za EU – Brexitu, migracijama i proračunu EU-a.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO