Prepucavanja Beograda i Prištine o istrazi ubistva Ivanovića

Ivanović je ubijen u utorak u atentatu ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Mitrovice (EPA)

Priština nije odobrila zahtjev iz Beograda da se i srbijanska istražna tijela uključe u istragu ubistva političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića, a srbijanski ministar policije ocijenio je u četvrtak takav stav vlasti na Kosovu potpuno neprihvatljivim.

Nakon potvrde iz Prištine da je definitivno odbačen zahtjev za saradnju Beograda u istrazi ubistva, ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je da prištinske institucije ne pokazuju želju da Ivanovićeve ubice privedu pravdi, izvijestila je agencija Hina.

“Takva reakcija ključnih prištinskih institucija jasno ukazuje da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne niti da se istraga profesionalno obavi”, rekao je Stefanović za Tanjug i dodao da bi u suprotnom istraga morala uključiti sve istražne organe koji mogu pomoći da se dođe do počinilaca i organizatora Ivanovićevog ubistva.

Ministar je ocijenio da “posebno zabrinjava dosad nezabeležena praksa” da se EU-ova misija vladavine prava na Kosovu EULEX nije aktivnije uključila u istražni proces zločina na sjeveru Kosova.

‘Teroristički čin’

Nakon što je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ubistvo Ivanovića nazvao “terorističkim činom” i zatražio da se i Beograd uključi u istragu, pozitivnim korakom učinio se Vučićev razgovor s kosovskim predsjednikom Hashimom Thaçijem, koji je u srijedu rekao srbijanskom kolegi da je Priština spremna prihvatiti “svaku pomoć” u istrazi ubistva čelnika kosovskih Srba.

Uslijedila je prvo poruka kosovskog ministra pravosuđa Abelarda Tahirija kako Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u tu istragu.

“Ni u kojem slučaju nećemo nikakvo miješanje nijedne druge institucije u istragu. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno miješanje (u istragu). To ćemo raditi samo mi”, izjavio je Tahiri za prištinski portal Gazetaexpress.com.

Kosovski premijer Ramush Haradinaj poručio je da misije UN-a (UNMIK) i EU-a (EULEX) nisu nadležne da odobre srbijanskim institucijama učešće u istrazi.

“Samo su kosovske institucije ovlaštene dati dozvolu”, rekao je Haradinaj na konferenciji za medije.

Spremnost na saradnju

U zajedničkoj izjavi ministarstava pravosuđa i unutrašnjih poslova Kosova istaknuta je spremnost na “pravnu saradnju” i “pomoć kroz razmjenu informacija” koje bi doprinijele “što bržem rješavanju slučaja”.

U tom je saopćenju naglašeno da se ne dovode u pitanje istražni postupak i “neprikosnovena jurisdikcija Republike Kosovo u vođenju istrage”.

Ocijenivši ubistvo Ivanovića terorističkim činom, Vučić je rekao da će se Srbija prema tom zločinu tako i odnositi.

“Počinioci ovog čina biće uhvaćeni. Ako ih ne pronađu oni koji to moraju da učine, učinićemo mi”, rekao je Vučić.

Predsjednik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (GI SDP) i jedan od vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović pokopan je u četvrtak u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Ivanović je ubijen u utorak u atentatu ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Mitrovice.

Izvor: Agencije