SAD spreman uključiti se u rješavanje hrvatsko-slovenskog spora

Piranski zaljev, Hrvatska, Slovenija, Granica
Božinović je rekao da nije moguće provođenje odluke koju Slovenija pokušava jednostrano primijeniti (EPA)

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović po povratku iz SAD-a, gdje je, među ostalim, razgovarao i s pomoćnikom američkog državnog tajnika za Europu i Euroaziju Wessom Mitchellom, izjavio je da je SAD spreman na eventualno uključivanje u rješavanje graničnog spora Hrvatske i Slovenije u Piranskom zaljevu / Savudrijskoj vali ako dvije saveznice u EU-u i NATO-u to pitanje ne riješe na konstruktivan način.

Božinović je rekao da je Mitchella posebno zanimalo hrvatsko stajalište o dinamici odnosa sa Slovenijom u svjetlu odluke Arbitražnog suda, prenosi Hina.

Božinović ga je detaljno izvijestio o genezi graničnog pitanja te iznio poznato hrvatsko stajalište, posebno istaknuvši kako nije moguća provedba odluke Arbitražnog suda koju Slovenija pokušava jednostrano primijeniti te da se Hrvatska zalaže za bilateralno rješavanje tog pitanja slijedom.

SAD očekuje rješenje na konstruktivan način

Na tom je tragu, dodao je Božinović, Hrvatska izložila slovenskoj strani konkretan prijedlog u vidu Protokola, kojim se predlažu konkretni koraci i potvrđuje konstruktivan pristup Hrvatske rješavanju tog pitanja.

Mitchell je prenio očekivanja da dvije saveznice u EU-u i NATO-u to pitanje riješe na konstruktivan način, ali i izrazio spremnost da se, ako to obje strane ocijene uputnim, SAD eventualno uključi u postizanje dogovora.

Hrvatska presudu ne priznaje jer je izašla iz arbitražnog procesa, koji smatra kontaminiranim i kompromitiranim.

Zagreb smatra da je arbitražni proces nepovratno kompromitiran i kontaminiran nakon što je otkriveno da su se slovenski predstavnik u Arbitražnom sudu i djelatnica slovenskog Ministarstva vanjskih poslova dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca te se Hrvatska povukla iz arbitražnog sporazuma.

Dok Hrvatska inzistira na rješenju problema bilateralnim pregovorima, Slovenija inzistira na provedbi arbitražne odluke i smatra ju obvezujućom za obje države.

Mitchell je na sastanku s Božinovićem istaknuo da je Hrvatska ključna za sigurnost jugoistočne Europe i “primjer dobre vladavine i uspješnog pristupanja euroatlantskim integracijama”.

Mitchell: ‘LNG na Krku strateški projekt’

“U tom joj smislu pripada i važna uloga za dovršetak euroatlantske integracije ostalih zemalja jugoistočne Europe. Prioritet naše administracije jest imati snažne strateške odnose s Republikom Hrvatskom”, kazao je Mitchell na sastanku u američkom State Departmentu, koji je Božinović posjetio kao prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova u vrijeme nove američke administracije.

Na sastanku s Mitchellom razgovaralo se, među ostalim, o strateškom partnerstvu Hrvatske i SAD-a kad je riječ o bilateralnim odnosima i zajedničkoj ulozi u jugoistočnoj Europi.

Poseban naglasak stavljen je na nastavak suradnje na izgradnji LNG terminala na Krku, koji je važan i za energetsku sigurnost i diversifikaciju, a koji SAD promatraju i kao strateški projekt.

Hrvatski je ministar izvijestio o donošenju posebnog zakona kojim bi se ubrzala operacionalizacija tog projekta, a pomoćnik Mitchell potvrdio je da je to jedan od strateških projekata i za Vladu predsjednika Trumpa te da uživa punu podršku SAD-a.

Mitchell je najavio i posjet regiji u proljeće ove godine.

Izvor: Agencije