Reakcije na ubistvo Ivanovića: Pokušaj destabilizacije Kosova

Đurić je rekao da ubistvo ima za cilj destabilizaciju Kosova (Al Jazeera)

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić nazvao je ubistvo Olivera Ivanovića “bezumnim terorističkim aktom koji ugrožava stabilnost ne samo severa Kosova nego i regiona”.

Dačić, koji boravi u posjeti Crnoj Gori, rekao je da ga je vijest da je Ivanović ubijen zatekla dok je slijetao na aerodrom u Podgorici.

“Zahtevamo da policija reaguje i uhapsi počinioce i naručioce ovog gnusnog akta. Najvažnije je da se sačuva mir i stabilnost na severu Kosova”, kazao je Dačić na konferenciji za novinare u Vili Gorica.

Kukavički čin

Zastupnica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon oštro je osudila ubistvo Ivanovića i nazvala ga “kukavičkim činom”.

Fajon je sa zasjedanja Evropskog parlamenta u Strasbourgu pozvala na normalizaciju života na Kosovu.

“Uznemiravajuća vest o ubistvu Olivera Ivanovića. Oštro osuđujem ovaj kukavički čin. Saradnja i tolerancija su pravi put prema normalizaciji života ljudi na Kosovu, ne meci, mržnja i nasilje”, poručila je Fajon na svojim nalozima na Facebookui Twitteru.

Kosovski predsjednik Hashim Thaçi oštro je danas osudio ubistvo čelnika GI SDP Olivera Ivanovića u Mitrovici i pozvao stanovnike sjevera Kosova da sarađuju s policijom.

On je na Facebooku pozvao snage sigurnosti da “što prije rasvijetle okolnosti smrti kako bi počinioci bili privedeni pravdi”, prenosi AP.

Evropska unija “snažno je osudila” ubistvo Ivanovića i pozvala sve strane da pokažu “mir i da se suzdrže” kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

“Zbog žalosnog čina ubistva Olivera Ivanovića razgovori u okviru dijaloga prekinuti su”, saopćila je glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič.

Reakcija EU-a

EU je u svojoj prvoj reakciji snažno osudio ubistvo Ivanovića, koji je ubijen jutros u Mitrovici.

EU je uputio i saučešće, prije svih Ivanovićevoj porodici.

“Očekujemo od kosovskih vlasti iz oblasti vladavine prava da ne štede truda kako bi našle i izvele počinioce pred lice pravde bez odlaganja. EULEX će u tome pomoći vlastima u okviru svog mandata”, izjavila je Kocijančič.

Dodik: ‘Očigledan pokušaj pravljenja haosa’

Povodom Ivanovićevog ubistva oglasio se i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, koji je, uz saučešće porodici ubijenog, poručio da izražava “punu podršku institucijama Srbije u pronalasku onih koji stoje iza ovog ubistva i njihovom kažnjavanju, kao i sprečavanju očiglednog pokušaja pravljenja haosa na Кosovu i Metohiji i pokušaju destabilizacije Srbije”.

U saopćenju koje je izdao Dodikov kabinet još stoji:

“Mučko ubistvo Olivera Ivanovića, lidera Građanske inicijative ‘Srbija, demokratija, pravda’, šokiralo je i neprijatno iznenadilo sve građane Republike Srpske. Taj zločinački čin predstavlja klasičan udar na stabilnost Srbije i sjevera Кosova, na zalaganje rukovodstva Srbije, koje je dalo svoj nemjerljivi doprinos na teškom poslu izgradnje mira i povjerenja među ljudima na Кosmetu.”

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović rekla je povodom ubistva Ivanovića da to ne može doprinijeti miru i sigurnosti na Kosovu i da se nada da će počinioci biti otkriveni i da će odgovarati.

Oglasili se Mihajlović i Đurić

“Tragedija. Saučešće porodici. Ali ovo ne može da doprinese miru i bezbednosti na Kosovu i Metohiji. Kao ni zapaljive poruke albanskih političara koji poručuju Srbima da se ne vraćaju na Kosovo. Srpska vlada se zalagala i zalagaće se za bezbednost i mirno rešenje pitanja Kosova”, rekla je Mihajlović za Kurir.

Ubistvo Olivera Ivanovića je zločinački i teroristički čin, koji za cilj ima da destabilizuje situaciju na Kosovu i to je napad na cijeli srpski narod, rekao je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

“Cilj je da se izazove haos i da se srpski narod na Kosovu i Metohiji i cela Srbija gurnu u pakao sukoba”, rekao je Ðurić novinarima u Briselu, gdje je danas trebao predvoditi delegaciju Beograda u tehničkim pregovorima s Prištinom.

Upitan kako će ubistvo Ivanovića utjecati na nastavak dijaloga i hoće li delegacija Beograda učestvovati u dijalogu koji se danas trebao nastaviti, Ðurić je rekao: 

“O čemu sada da razgovaramo? Odmah se vraćamo za Beograd.”

‘Guranje Srbije u haos’

Ðurić je istakao da odgovorni za ubistvo Ivanovića moraju biti kažnjeni.

“Ko god da stoji iza ovog napada, a znamo da su prethodnih dana Srbiji pretili, i ratom od Kadrija Veseljija, različitih Albanaca do raznih drugih koji su prethodnih nedelja bez ikakvih reakcija međunarodne zajednice napadali srpsku imovinu… Ko god da stoji iza ovoga, bilo da stoji albanski, srpski ili bilo koji drugi kriminalci, moraju da budu kažnjeni i izvedeni pred lice pravde”, rekao je Ðurić.

On je naglasio da je ovo pokušaj da se srpski narod na Kosovu gurne u haos i da se Srbija gurne u haos.

“Ovo je napad na ceo srpski narod i zločinački, teroristički čin, koji mora da bude i biće kažnjen”, rekao je Ðurić.

Izvor: Agencije