Ivanović: Životni put čelnika kosovskih Srba

Ivanoviću su prošle godine zapalili privatni automobil, a 2005. godine pod njegov službeni automobil bila je podmetnuta bomba (Tanjug)

Predsjednik Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” (SDP) Oliver Ivanović, koji je ubijen jutros u Mitrovici, rođen je 1. aprila 1953. u selu Rznić kod Dečana.

Osnovnu i srednju mašinsko-tehničku školu završio je u Mitrovici. Studije na Vojnoj akademiji u Zagrebu prekinuo je nakon tri godine, a potom je završio Mašinski fakultet u Mitrovici i studirao neko vrijeme na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Radio je u preduzeću “Trans Kosovo” u Mitrovici. Od 1983. do 1987. bio je direktor u Fabrici keramičkih pločica u Zvečanu i istovremeno zamjenik generalnog direktora Industrije građevinskog materijala, navodi agencija Beta.

Od 1987. do 1991. bio je šef predstavništva preduzeća HEPOK iz Mostara za Kosovo i Makedoniju. Od 1991. do 1998. bio je direktor Sportskog centra u Mitrovici, a od 1. septembra 1998. zamjenik generalnog direktora preduzeća “Feronikl” iz Glogovca.

Karate sudija

Prije dolaska međunarodnih snaga na Kosovo 1999. bio je malo poznati član Socijalističke partije Srbije u Mitrovici.

Kada je 1999. formirano Srpsko nacionalno vijeće, Ivanović je postao predsjednik njegovog Izvršnog odbora za sjeverno Kosovo i na tom je mjestu ostao do 2001. godine.

Ivanović je nekadašnji zastupnik u Skupštini Kosova, koji je predvodio zastupničku grupu Povratak.

Kad su vlade Savezne republike Jugoslavije i Srbije formirale Koordinacijski centar za Kosovo, postavljen je za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju.

Od 2008. bio je državni sekretar u Ministarstvu za KiM u Vladi Srbije.

Bio je instruktor i međunarodni karate sudija.

Optužen za ratni zločin

Od januara 2014, s još četvericom Srba, bio je pritvoren u zatvoru u Mitrovici, osumnjičen za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu 1999. i 2000. godine.

Optužnica je podignuta u novembru 2014, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Ivanović je 7. augusta 2015. počeo štrajk glađu, te je 14. augusta zbog narušenog zdravlja premješten u bolnicu u sjevernom dijelu Mitrovice.

U februaru 2017. ukinuta mu je prvostepena presuda i naloženo novo suđenje.

Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. pušten je da se brani sa slobode.

Ivanoviću su prošle godine zapalili privatni automobil, a 2005. godine pod njegov službeni automobil bila je podmetnuta bomba.

Izvor: Agencije