Plenković: Hrvatska bi voljela promjenu Izbornog zakona BiH

Andrej Plenković
Andrej Plenković u svom timu 'Odvažno za Hrvatsku' kao kandidata za zamjenika predsjednika ima Tomu Medveda (EPA)

Hrvatski premijer Andrej Plenković je izjavio u ponedjeljak kako Hrvatska podupire Bosnu i Hercegovinu u njezinim reformskim naporima i europskom putu.

Bio je to Plenkovićev odgovor na novinarsko pitanje je li vrijeme da Hrvatska na neki način promijeni politiku prema Bosni i Hercegovini, “budući da su sada svi zakopani u rovovima iz kojih nema naprijed”, javila je Hina.

Vezano uz Izborni zakon Bosne i Hercegovine, hrvatski premijer je nakon sjednice vrha Hrvatske demokratske zajednice  rekao kako bi Hrvatska voljela da se on promijeni tako da jamči legitimno zastupanje svih konstitutivnih naroda u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ili u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

No, istaknuo je, to su odluke koje se moraju donijeti unutar institucija Bosne i Hercegovine i uz političku volju stranaka u toj zemlji.

‘Dobro je što Grabar-Kitarović dolazi u BiH’

Plenković smatra da je dobro što hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu ide u posjet Bosni i Hercegovini, gdje će, kako je rekao, prenijela jasne poruke prijateljstva, ali i interes za ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Na pitanje jesu li se ispunili uvjeti da se sa Srbijom riješe otvorena pitanja vezana uz hrvatski teritorij s druge strane Dunava, Plenković je podsjetio kako je Hrvatska pozicija tu vrlo jasna – stanje kakvo je bilo 25. lipnja 1991. godine i katastarske granice.

Dodao je da će se nastaviti dijalog sa srbijanskom stranom, pri čemu će se inzistirati na poštovanju hrvatskog teritorija i zauzimati za nacionalne interese.

Izvor: Agencije