Kosovo traži izručenje Izraelca osumnjičenog za trgovinu organima

U optužnici se navodi da je Moshe Harel bio 'mozak' mreže (Al Jazeera)

Kosovo je zatražilo izručenje izraelskog državljanina zbog sumnje da je na njegovoj teritoriji bio glavni organizator međunarodne mreže za trgovinu organima.

“Učinit ću sve kako bi tu osobu koja je uz počinjenje krivičnih djela naštetila ugledu Kosova u svijetu, priveli pravdi i kako bi odgovarala za svoje čine”, rekao je kosovski ministar pravosuđa Abelard Tahiri na Facebooku.

Prema ocjeni državnog tužilaštva, izraelskog državljanina, kojeg su lokalni mediji identificirali kao Moshea Harela i koji je početkom januara uhapšen na Kipru, sumnjiči se da je organizirao više od 30 vađenja bubrega i presađivanja koja su ilegalno obavljena u klinici Medicus blizu Prištine, a koja je 2008. zatvorena nakon izbijanja skandala.

Evropski sud na Kosovu je 2013. osudio pet kosovskih liječnika na kazne do osam godina zatvora za trgovinu organima na Kosovu, za događaje koji su se zbili 2008. Mreža je imala ogranke širom Evrope, u Sjevernoj Americi i na Bliskom istoku.

Kosovski vrhovni sud je 2016. poništio presudu i naredio obnovu postupka koji je u toku.

‘Mozak’ mreže

Donorima koji su vrbovani u Evropi i u srednjoj Aziji obećano je oko 15.000 eura svakom, a primatelji organa bili su spremni platiti do 100.000 eura svaki za takvu hiruršku intervenciju.

U optužnici se navodi da je Harel bio ‘mozak’ mreže, a liječnika Yusufa Ercina Sonmeza, turskog državljanina koji je u bijegu, sumnjiči se za presađivanje organa u klinici.

U izvještaju objavljenom 2011. o navodnoj trgovini organima u vrijeme rata na Kosovu (1998. – 1999.) koju je organizirala Oslobodilačka vojska Kosova, izvjestilac Vijeća Evrope Dick Marty govorio je o vezi između trgovine organima tokom sukoba i “današnjeg slučaja” klinike Medicus.

Poseban sud na kojem rade međunarodni suci i tužioci i koji je osnovan u Hagu nakon takozvanog izvještaja Marty trebao bi uskoro podići prve optužnice.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO