Zenički rudari stupili u štrajk glađu

Vlada Federacije ranije je rudarima obećala da će do kraja 2017. riješiti pitanje njihovog penzionisanja (Al Jazeera)
Vlada Federacije ranije je rudarima obećala da će do kraja 2017. riješiti pitanje njihovog penzionisanja (Al Jazeera)

Zbog nemogućnosti odlaska u penziju, u trodnevni štrajk glađu stupila su 44 rudara rudnika “Stara jama” u Zenici.

Vlastima su dali rok tri dana da riješe njihove probleme. Zaprijetili su i samospaljivanjem.

Vlada Federacije ranije je rudarima obećala da će do kraja 2017. riješiti pitanje njihovog penzionisanja.

Okupljeni ispred Doma rudara kažu da neće odustati od zahtjeva.

“Krećemo u štrajk glađu u Domu rudara. Imaju rok do 12 sati da nam uplate sve doprinose za PIO i MIO. Ako to ne urade, mi ćemo zapaliti ovu zgradu, a mi ćemo biti u njoj”, istakao je predstavnik rudara.

“Ovo je bruka i sramota. Varaju nas kao malu djecu. Govore: ‘Dođi sutra…’ Ne znam šta ćemo uraditi”, kaže jedan od okupljenih rudara.

Podrška radnika Željezare

Ministar energetike i rudarstva Federacije BiH rekao je da problem rudara ne može biti riješen u sljedeća tri dana jer je sjednica Vlade zakazana za sljedeću sedmicu.

“Što se tiče zahtjeva tih 44, mi smo obradili po našem sistemu, poslali na mišljenja Ministarstvu pravde i finansija i Uredu za zakonodavstvo. Onog trenutka kada dobijemo povratnu informaciju prijedlog ide na Vladu i Vlada će iz fonda koji smo osnovali uvezati staž za tih 44, kao što smo i obećali. Ali, ovog puta sljedeća adresa je generalni direktor Elektroprivrede, g. Jašarević. On je direktor društva koje je odgovorno da uvezuje staž, da ljude šalje u penziju”, izjavio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH.

Rudare su podržali i radnici Željezare Zenica, koji već danima traže od Vlade Federacije BiH, u čijem je Željezara stopostotnom vlasništvu, da riješe status radnika i tog zeničkog preduzeća.

Iz Vlade je objavljeno da je izdvojeno više od pola miliona eura za uvezivanje radnog staža i rješavanje problema Željezare.

Ministar Džindić pozvao je radnike da ne štrajkuju i ne blokiraju magistralne puteve jer time, kako je naveo, šalju lošu poruku budućim investitorima. Podsjetio je i da je Željezara Zenica u suštini “jedno privredno društvo koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, odnosno radi na ishrani radnika ArcellorMittala i još nekoliko kompanija koje posluju u krugu Željezare Zenica”.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Rudari u Zenici još čekaju da im Vlada Federacije BiH uplati doprinose kako bi ostvarili pravo na zarađenu penziju. Rješavanje njihovog statusa do kraja godine obećao je resorni ministar. Predstavnici rudara danas su ponovno došli u Sarajevo pitati hoće li obećanje biti ispunjeno. Donosimo njihovu priču.

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO