Thaci spreman ukinuti Specijalni sud na zahtjev poslanika

Hashim Thaci kaže da ne može odbaciti volju poslanika (EPA)
Hashim Thaci kaže da ne može odbaciti volju poslanika (EPA)

Predsjednik Kosova Hashim Thaci izjavio je da bi prekršio Ustav ako ne bi potpisao zakon ukoliko poslanici u Parlamentu izglasaju inicijativu za opoziv odluke o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova.

“To je moja ustavna i zakonska obaveza i ne mogu negirati ili odbaciti volju poslanika”, rekao je on za Glas Amerike.

Ponovio je da je formiranje tog suda za njega “historijska nepravda”, ali i da, kako je rekao, proces koji on vodi ima za cilj uspostavljanje Specijalnog suda.

Partnerski odnosi

“To sam uradio da bi održali naše partnerske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, Evropskom unijom i NATO-om”, kazao je Thaci, prenosi Tanjug.

Komentirajući upozoravajuća reagiranja međunarodnih predstavnika u slučaju da bude izglasana inicijativa za opoziv odluke o Specijalnom sudu, Thaci je ocijenio da ima pretjerivanja i nepotrebnih reakcije, koje su, kako je rekao, izazvale “paniku među građanima”.

“Trebalo bi biti jasno da poslanici donose odluke u Skupštini, ljudi koji su direktno izabrani od građana… a ne pozivi određenog ambasadora da je ‘večeras vrijeme da se baci suzavac na Skupštinu’. Mislim da ti pozivi ozbiljno krše demokratiju na Kosovu”, zaključio je Thaci.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO