Svjedok tvrdi da je odbio zadatak da ubije Milu Ðukanovića

Svjedok saradnik je negirao da ga je bilo ko pripremao za saslušanje te da je slušao razgovore iz mjera tajnog nadzora (Arhiva)

Suđenje optuženima za pokušaj terorizma na izborni dan u 2015. godine u Crnoj Gori nastavljeno je u Višem sudu u Podgorici saslušanjem svjedoka saradnika Aleksandra Sinđelića, koji tvrdi da je odbio zadatak Eduarda Šimakova da ubije tadašnjeg premijera Mila Ðukanović.

“Istog trenutka kada me je to pitao, znao sam da nemam mogućnosti da to uradim, jer je bezbednosna situcaija bila loša, ne bavim se kriminalom”, kazao je on.

Sinđelić tvrdi da nije rukovodio ili organizirao ovakve ili slične događaje.

“Nisam rukovodio nikakvim događajima i nisam bio organizator. Vezano za događaje od 2015. godine, jesam ih pratio, ali Rusi su bili ti koji su u odnosu na te događaje pominjali ovo za 2016. godinu”, rekao je Sinđelić, odgovarajući na pitanje advokata odbrane da li je ranije bio organizator sličnih akcija.

On je, tvrdi, radio samo ono što mu je rečeno, i to u okvirima, kako je rekao, svojih znanja i mogućnosti, prenose crnogorski mediji, koji detaljno prate ovaj proces.

Rusi došli na poziv Demokratskog fronta

Sinđelić je ponovio optužbe da su Rusi došli na poziv Demokratskog fronta i da su oni molili za pomoć, a onda ih “namjestili”.

Negirao je da ga je bilo ko pripremao za saslušanje, kao i da je slušao razgovore iz mjera tajnog nadzora.

Naveo je i da takvo pitanje smatra uvrjedljivim.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćena su i dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, te državljani Srbije Nemanja Ristić, Predrag Bogićević i Dragan Maksić.

Na optužnici su Miloš Jovanović, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić i Srboljub Ðorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

Izvor: Agencije