Postupak protiv Marića zbog sastanaka o Agrokoru

U Hrvatskoj je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa pokrenulo postupak protiv ministra financija Zdravka Marića jer je sudjelovao na dva sastanka kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću, osnivaču koncertna Agrokor.

Protiv Marića je podneseno više prijava zbog mogućeg sukoba interesa o kojima je Povjerenstvo odlučivalo u objedinjenom postupku, prenosi Hina.

Postupci protiv Marića nisu pokrenuti u drugim predmetima jer je povjerenstvo utvrdilo da se Marić u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak (HBOR) izuzeo iz odlučivanja o kreditiranju tvrtki iz sastava Agrokora.

Marić: Očitovat ću se u zakonskom roku

Također nije pokrenut postupak jer poreznom reformom i donošenjem zakona nije pogodovao Agrokoru.

Povjerenstvo je također utvrdilo da Marić nije bio interesno povezan s Agrokorom jer nije imao ugovor o povratku na posao.

No, zbog sudjelovanja na dva sastanka, 26. veljače (predstavnici Agrokora, Vlade i Sabora) i 3. ožujka 2017. (Marić i Todorić) prekršio je načelo nepristranosti.

Suprotno Marićevim tvrdnjama, Povjerenstvo je utvrdilo da je Marić na spornom sastanku mogao predlagati kako država može pomagati Agrokor.

Zdravko Marić je kazao u četvrtak da kao državni dužnosnik poštuje institucije Republike Hrvatske te da će se u zakonskom roku očitovati Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa o sudjelovanju na dva sastanka na kojima je mogao utjecati na to da Vlada pogoduje njegovom bivšem poslodavcu Ivici Todoriću.

Povjerenstvo je, također, utvrdilo da je hrvatska ministrica gospodarstva Martina Dalić prekršila zakon o sukobu interesa jer u poreznoj kartici nije prijavila sva primanja svoga supruga odnosno bonusa od 168.000 kuna (22.584 eura). 

Bez postupka protiv Grabar-Kitarović

Smatrala je da je taj bonus obuhvaćen drugim vremenskim razdobljem i zato ga nije prijavila. Kažnjena je sa 6.000 kuna (806 eura) oduzimanjem od plaće.

Povjerenstvo nije pokrenulo postupak protiv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u čijem slučaju je Povjerenstvo istraživalo je li na Fakultetu političkih znanosti, gdje je upisala doktorski studij, imala jednak tretman kao drugi studenti koji moraju pohađati 80 posto nastave i je li joj netko drugi plaćao studij, što bi bio nedozvoljen dar.

Povjerenstvo je utvrdilo da je predsjednica sama plaćala studij dok je tek nakon treće požurnice od fakulteta dobilo očitovanje da je pohađala 80 posto nastave, ali da o tome nema dokumentaciju jer je profesori nisu dužni čuvati. 

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO