Ivica Todorić tužio Hrvatsku Evropskoj komisiji

Todorić: 'To nije tužba protiv moje domovine nego protiv nerazumne politike i njezinih provoditelja' (Al Jazeera)
Todorić: 'To nije tužba protiv moje domovine nego protiv nerazumne politike i njezinih provoditelja' (Al Jazeera)

Osnivač koncerna Agrokor Ivica Todorić u svome je drugom blogu objavljenom u četvrtak pojasnio da je prijavljivanje Hrvatske Europskoj komisiji njegov čin protiv nerazumne politike Vlade, koja, navodi, umjesto zaštite ustavnih i zakonskih vrednota Republike Hrvatske pogoduje odabranim interesnim grupama i pojedincima koji iz Agrokora, bez ikakvih kriterija, izvlače milijune kuna i odvlače ih u inozemstvo.

Ističe kako je to razlog njegova pokretanja međunarodnih pravnih procesa koji ne štite samo njegove već i najživotnije gospodarske i političke interese Republike Hrvatske, koje je, kaže, “Lex Agrokor” ugrozio i trajno unazadio, prouzročivši izravnu štetu u milijardama eura.

Tvrdi da je donošenjem i stupanjem na snagu “Lex Agrokora” te postupanjem sukladno njegovim odredbama RH prekršila više odredaba i temeljnih načela prava Europske unije.

To su, navodi, načelo pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja, načelo jednakosti i zabrana diskriminacije, pravo vlasništva i načelo razmjernosti, pravo na pošteno suđenje i djelotvoran pravni lijek te pravo na pristup sudu.

Napominje kako načelo pravne sigurnosti i legitimnih očekivanja u svojoj suštini zabranjuje nagle i neočekivane promjene zakonodavnih okvira, te zahtijeva da svakome mora biti poznat sadržaj prava i zakona kako bi mogao, sukladno pravnom okviru, predvidjeti svoje buduće djelovanje. 

‘Svojevrsni postupak nacionalizacije’

U tom smislu, smatra, nužno je da usvajanje novih zakonskih odredaba i uređenja mora biti predvidivo, da se svima ostavi dovoljno vremena nužnog za prilagodbu takvim novim zakonskim rješenjima.

“‘Lex Agrokor’ je upravo prekršio ta načela jer je donesen ishitreno i sa samo jednom svrhom te je primjenjiv na samo jednog subjekta – koncern Agrokor, a njegove odredbe su suštinski različite od ostalih hrvatskih, a i europskih odredaba koje uređuju (pred)stečajni postupak”, ističe Todorić, među ostalim.

Dalje, poručuje kako vlasništvo nikome ne može biti oduzeto, osim u javnom interesu u slučajevima i pod uvjetima koje propisuje zakon, ako se pravodobno isplati pravična naknada za gubitak vlasništva.

“Uživanje prava vlasništva može biti uređeno zakonom u mjeri u kojoj je to potrebno radi općeg interesa”, naglašava Todorić u blogu.

“Stoga sam Europskoj komisiji podnio tužbu protiv Republike Hrvatske, navodeći i obrazlažući sve protuzakonite postupke Vlade Republike Hrvatske prilikom donošenja ‘Lex Agrokora’, kao i njegove protuzakonite odredbe i učinke”, poručuje Todorić.

Tvrdi i kako je jasno da je “Lex Agrokor” protivan pravu Europske unije, te da je u konkretnom slučaju riječ o “svojevrsnom postupku nacionalizacije”.

Todorić je ranije u četvrtak na svom blogu objavio da je podnio tužbu Europskoj komisiji zbog nesuglasja “Lex Agrokora” sa zakonodavstvom Europske unije.

Tužba je, naveo je Todorić, dostavljena i predsjedniku Europske komisije, a s njezinim će sadržajem upoznati sve predsjednike vlada zemalja Europske unije i zastupnike Europskog parlamenta.

Todorić kaže da je tužbu protiv Hrvatske podnio zbog sporosti hrvatskih institucija, koje ne reagiraju na “zastrašujuće posljedice neustavnog i nezakonitog ‘Lex Agrokora'”, prenosi Hina.

Todorić: ‘To nije tužba protiv Domovine’

Osnivač Agrokora navodi pritom da su međunarodni i hrvatski pravni stručnjaci, koji su sudjelovali u pisanju teksta tužbe, iznimno dobro upoznati s odredbama tog zakona i okolnostima njegova donošenja.

Oni su nepodijeljeni u mišljenju o teškom kršenju Ustava, ali i pravne stečevine Europske unije, koju je Hrvatska ugradila u svoje zakonodavstvo i obvezna ju je poštivati i provoditi.

“Na sam čin tužbe protiv Hrvatske teško sam se odlučio, na njega sam, zbog kršenja mojih temeljnih ljudskih prava, bio primoran. I ne, to nije tužba protiv moje Domovine, ovo je tužba protiv jedne nerazumne politike i njezinih provoditelja, a protiv njih se nikada neću prestati boriti. Čim tužba prođe urudžbene procedure u Europskoj komisiji, s njezinim ću sadržajem upoznati i hrvatsku i međunarodnu javnost“, napisao je Todorić.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo vodi istragu protiv Todorića, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zbog sudjelovanja u nezakonitom pribavljanju milijarde i 142 milijuna kuna (153,5 milijuna eura) u slučaju “Agrokor”.

Todorić trenutačno živi u Londonu, gdje se vodi postupak u vezi s njegovim izručenjem Hrvatskoj, a nakon što se prijavio tamošnjoj policiji, britanski sud pustio ga je na slobodu uz jamčevinu 100.000 funti i mjere opreza.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u međuvremenu je pokrenulo novu istragu protiv Todorića i još tri osobe zbog malverzacija povezanih s nezakonitim isplatama pozajmica, pri čemu je za investitore nastala šteta od 47.500.000 kuna (6,3 milijuna eura).

Ivica Todorić zatražio je početkom prosinca od Ustavnog suda Republike Hrvatske da ocijeni ustavnost zakona poznatog kao “Lex Agrokor”.

“Kao što sam najavio, Ustavnom sudu Republike Hrvatske podnio sam Prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u tvrtkama od sistemskog značenja za RH”, napisao je tada Todorić na svom blogu.

Prijedlog za ocjenu ustavnosti ‘Lex Agrokora’

“Prijedlog za ocjenu ustavnosti podnio sam zbog eklatantnog kršenja mojih ustavnih i temeljnih ljudskih prava. U prijedlogu, koji s prilozima tvori opsežni materijal u trima registratorima, navedena su sva kršenja mojih ustavnih i ljudskih prava kakva u suvremenoj Europi nisu viđena.”

Hrvatski je sabor u travnju prošle godine usvojio zakon kako bi spasio Agrokor.

U rujnu su premijer Hrvatske Andrej Plenković i potpredsjednica Vlade Hrvatske Martina Dalić, komentirajući Todorićeve optužbe na račun Vlade, odbacili da je Todorić potpisao “Lex Agrokor” pod prisilom i naglasili da je taj zakon donesen sukladno Ustavu Republike Hrvatske.

Krajem studenoga Županijski sud u Zagrebu blokirao je nekretnine, dionice i bankovne račune vlasnika koncerna Agrokor na zahtjev Državnog odvjetništva Republike Hrvatske.

Todoriću je određena mjera osiguranja oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO