Hrvatska ministrica kritikovana zbog izjave o nasilju u porodici

DORH je podignuo optužnicu protiv Alojza Tomaševića, a u četvrtak je on isključen iz HDZ-a (Al Jazeera)
DORH je podignuo optužnicu protiv Alojza Tomaševića, a u četvrtak je on isključen iz HDZ-a (Al Jazeera)

Nakon što je Mara Tomašević, supruga župana Požeško-slavonske županije u Hrvatskoj Alojza Tomaševića, odlučila povući optužbe protiv njega zbog obiteljskog nasilja, a zbog čega je on u četvrtak isključen iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić kazala je da nije na njoj da procjenjuje je li to čudno, ali da su “trebali to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih odnosa”.

“To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima. To je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila”, kazala je Murganić novinarima nakon sjednice Vlade, a dio medija nazvao je tu njezinu izjavu skandaloznom.

Upitana je li čudno što je Tomašević odlučila povući optužnicu i je li bilo pritisaka, odgovorila je da ne može ona procjenjivati je li to čudno ili nije.

Murganić: ‘Trebali su to riješiti unutar bračnih odnosa’

“Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa”, dodala je, kako prenosi Hina.

Na upit kako će oni koji nisu javne osobe dobiti zaštitu ako je Tomašević odlučila povući optužnicu Murganić je poručila da je zakon jasan i da “država ima svoje instrumente da zaštiti onoga koji treba zaštitu”.

Nevladina udruga Autonomna ženska kuća Zagreb ocijenila je u četvrtak skandaloznom i neprihvatljivom izjavu ministrice.

“Izjava ministrice Murganić ‘To vam je tako u braku, trebali su riješiti unutar obitelji’ naprosto je skandalozna i neprihvatljiva”, izjavila je Hini Neva Tolle, predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb.

Tolle je ocijenila kako je takvom izjavom ministrica poručila ženama, žrtvama partnerskog nasilja, da šute i ne prijavljuju nasilje, što je pogubno i loše jer dovodi do povećanog broja nasilja nad ženama, “nažalost, ponekad i do femicida”.

Tolle: ‘Povlačenje optužbi zbog straha’

“Ministrica je zaboravila da nasilje protiv žena već dugo u našoj zemlji nije privatni problem žene koja živi u nasilnoj vezi. Radi se o široko rasprostranjenom društvenom problemu, a ne privatnom problemu pojedine žene”, kaže Tolle.

“Taj problem nije moguće riješiti unutar obitelji jer žena žrtva s nasilnikom ne može pregovarati, dogovarati se niti riješiti problem zato što nisu u ravnopravnoj poziciji; on je nasilan i ona ga se boji. Često pokušaji žena da razgovaraju sa svojim nasilnim partnerima završavaju novim batinama”, ističe Tolle.

Vezano za postupak Mare Tomašević, koja je povukla optužbe za obiteljsko nasilje protiv svoga supruga, Tolle kaže kako iz dugogodišnjeg radnog iskustva može pretpostaviti razloge takvog čina.

“Žene koje žive u nasilnim vezama najčešće povlače tužbe u trenucima kada je njihov osobni strah za život najintenzivniji. Nakon što zlostavljača tuže izvrgnute su ne samo njegovim ucjenama i ozbiljnim prijetnjama već i preziru, podsmijehu i omalovažavanju najbližih rođaka, prijatelja, susjeda, pa čak i župnika. Velik broj žena iz straha da se prijetnje ne bi realizirale povlače optužbe protiv nasilnih partnera”, naglašava Tolle.

Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb potpuno podržava reakciju Općinskog suda u Požegi, koji će slučaj nastaviti goniti po službenoj dužnosti.

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Komadina komentirao je izjavu ministrice Nade Murganić rekavši da mora biti posljedica.

Iz SDP-a poziv na ostavku ili opoziv

“Skandalozno je da ministrica za obiteljsko nasilje kaže ‘Tako je to u braku’. To znači ‘tako je to u HDZ-u’. Ministrica mora povući konzekvence, bilo da sama podnese ostavku, bilo da je premijer opozove”, zaključio je Komadina.

No, podsjetio je da SDP trenutačno ne može u Saboru zatražiti opoziv ministrice zbog poslovničkih odredbi, odnosno trebaju pričekati da prođe šest mjeseci otkad su u studenom tražili njezin opoziv kako bi ponovno mogli istaknuti isti zahtjev.

Mara Tomašević u četvrtak prijepodne, bez poziva, podnijela je Sudu pismenu izjavu da povlači sve optužbe protiv supruga te nije navela razloge takvog postupka.

Zamjenica predsjednika Općinskog suda u Požegi Mirjana Madunić izjavila je za Novu TV da je Tomašević, koja je svojeg supruga optužila za obiteljsko nasilje, došla na sud u prijepodnevnim satima i dala izjavu u kojoj stoji da želi povući sve optužbe i izjave protiv supruga te da nije zainteresirana za kazneni progon.

Sutkinja Madunić pojasnila je da postupak ide dalje jer je riječ o, kako kaže, kaznenim djelima koja se procesuiraju po službenoj dužnosti.

Istovremeno je Visoki časni sud HDZ-a u četvrtak bezuvjetno iz članstva isključio člana Središnjeg odbora Alojza Tomaševića zbog teže povrede obveze člana HDZ-a.

Predsjednik Visokog časnog suda Davor Miličević rekao je novinarima da je odluka o bezuvjetnom Tomaševićevu isključenju iz stranke donesena jednoglasno na današnjoj sjednici tog stranačkog tijela.

Bez ostavke na mjesto župana

Predsjedništvo HDZ-a u utorak je na telefonskoj sjednici predložilo Visokom časnom sudu stranke izricanje stegovne mjere bezuvjetnog isključenja člana Središnjeg odbora HDZ-a Alojza Tomaševića, priopćeno je iz HDZ-a.

Iz HDZ-a ističu da je Alojz Tomašević odabrao krivi put na štetu Požeško-slavonske županije i HDZ-a umjesto da je postupio moralno i politički odgovorno te odstupio s mjesta župana, realno sagledavši okolnosti u kojima se našao te imajući u vidu odgovornost prema biračima i stranci koja ga je kandidirala. 

Podsjećaju i da su Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a na sjednici 21. prosinca 2017. donijeli jednoglasni zaključak da Tomašević podnese ostavku na mjesto župana.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević ranije je u utorak najavio da će, ne želeći biti HDZ-u “uteg oko vrata”, svome temeljnom ogranku podnijeti zahtjev za istupanje iz stranke dok se ne završi sudski proces koji se vodi protiv njega, ali da će nastaviti obnašati dužnost župana.

U Općinskom sudu u Požegi očekuju da će do kraja siječnja biti poznato hoće li optužnica protiv požeško-slavonskog župana zbog obiteljskog nasilja biti potvrđena nakon što je njegova supruga u četvrtak, ne navodeći razloge, povukla optužbe.

Zamjenica predsjednika Općinskog suda u Požegi Mirjana Madunić izjavila je Hini da će vjerojatno u tom roku biti poznato hoće li Optužno vijeće potvrditi optužnicu koju je protiv Tomaševića 29. prosinca prošle godine podiglo Općinsko državno odvjetništvo zbog obiteljskog nasilja, za koje ga je optužila supruga.

DORH podigao optužnicu

U sudu još nisu dobili ni povratnicu koja bi potvrdila da je okrivljeni Tomašević primio optužnicu, na koju ima rok osam dana da odgovori.

Po Zakonu o kaznenom postupku, Optužno vijeće nakon što zaprimi njegov odgovor, mora odlučiti hoće li optužnicu potvrditi, odbaciti ili vratiti na dopunu ili ispravak.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) protiv župana Tomaševića podignulo je optužnicu zbog nasilja u obitelji i nanošenja ozljeda supruzi.  

Tomaševiću se u optužnici stavlja na teret da je od listopada 2015. do 2. listopada 2017. u obiteljskoj kući, u nakani da omalovaži svoju suprugu, učestalo govorio pogrdne riječi supruzi, prijeteći joj pritom različitim zlom, istovremeno je rukama hvatao za vrat i pljuskao, čime je kod oštećenice izazvao osjećaj straha i ugroženosti te povredu dostojanstva.

Tereti ga se i da ju je 2. listopada 2017., u nakani da je ozlijedi, udarao rukama po glavi, hvatajući je za vrat i nadlaktice te rukama i nogom snažno odgurnuo, pri čemu je oštećenica zadobila ozljedu, a o obiteljskom nasilju u obitelji Tomašić njegova supruga Mara progovorila je u javnosti prije nekoliko mjeseci.

Izrazila žaljenje

Murganić je kasnije izrazila žaljenje “ako je njezina izjava shvaćena kao relativiziranje” nasilja nad ženama jer, istakla je, najoštrije osuđuje svako nasilje nad ženama, pa tako i u slučaju sumnje u nasilničko ponašanje Alojza Tomaševića, prenosi Hina.

“U svom privatnom okruženju i profesionalnom radu uvijek sam imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja, a posebice prema nasilju nad ranjivim skupinama. Stoga se tijekom obnašanja dužnosti ministrice nisam nikada ustručavala javno osuđivati nasilje nad ženama kao posebno ranjivoj skupini. To je vidljivo posebno iz okolnosti da sam dana 5. listopada 2017., prilikom pojavljivanja prvih informacija o opravdanoj sumnji na slučaj nasilja nad suprugom, koje je počinio župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević, najoštrije osudila taj nasilan čin, a što je vidljivo iz priopćenja na mrežnim stranicama Ministarstva”, navodi se u saopćenju ministrice.

“Sukladno navedenom, žao mi je ukoliko je moja današnja izjava od dijela javnosti shvaćena kao relativiziranje nasilja nad ženama jer svako nasilje nad ženama, pa tako i u konkretnom slučaju sumnje na nasilničko ponašanje g. Tomaševića, najoštrije osuđujem. To mi nalaže moj poziv socijalne radnice, ali i duboko osobno uvjerenje. U cjelokupnom dosadašnjem radu rukovodila sam se skrbi i brigom za najranjivije skupine društva te ću tako i dalje nastaviti obnašati i profesionalnu dužnost, kao i istinski se boriti za suzbijanje svakoga oblika nasilja.”

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

“Supružnici bez djece nisu obitelj”, među tezama je Nacrta novog Obiteljskog zakona u Hrvatskoj, koji je pušten u javnu raspravu. Sporna odredba, izazvala je oštre reakcije dijela društva, brojnih udruga i političkih stranaka. Premijer Andrej Plenković rekao je da spornu odredbu nije prije vidio te da Nacrt zakona prije iznošenja u javnost nije detaljno međuresorno […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO