Morina traži od Albanije da spriječi njegovo izručenje Srbiji

Vrhovni sud Hrvatske odobrio je izručenje Ismaila Morine, očekuje se odluka ministra pravosuđa (EPA)
Vrhovni sud Hrvatske odobrio je izručenje Ismaila Morine, očekuje se odluka ministra pravosuđa (EPA)

Albanac Ismail Morina, čije je izručenje po tjeralici Srbije dopustio Vrhovni sud Hrvatske, zatražio je od vlade u Tirani da spriječi tu ekstradiciju, inzistirajući da u Beogradu neće imati pošteno suđenje, objavili su srbijanski elektronski mediji.

Morina je po tjeralici u lipnju uhićen na dubrovačkom području, a Srbija ga tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi.

Vrhovni sud Hrvatske odobrio je izručenje o kojem se očekuje konačna odluka ministra pravosuđa.

Premda bi, po presudi u Hrvatskoj, Morina trebao biti izručen Srbiji, on je pismom od albanske vlade zatražio da to spriječi jer drži da su tjeralica i nalog za uhićenje iz Srbije politički motivirani, te da bi zbog toga pred sudom mogao biti diskriminiran, prenosi albanski portal balkanweb.

“Morina u pismu inzistira da je nalog za uhićenje koji je izdala Srbija politički motiviran, te da je zato i zatražio politički azil u Hrvatskoj kako bi izbjegao izručenje”, objavila je Radio-televizija Srbije.

Zasad nema vijesti da se o takvom zahtjevu očitovao ured albanskog premijera Edija Rame.

Vrhovni sud dva puta odlučivao

Izručenje je u srpnju odobrio dubrovački Županijski sud, utvrdivši da su ispunjeni svi zakonski uvjeti, no nakon žalbe Vrhovni sud je 10. kolovoza to rješenje ukinuo, te zatražio novo odlučivanje.

I  u ponovljenom postupku dubrovački je sud ponovno odobrio izručenje, a Morininu žalbu Vrhovni sud Hrvatske ovoga je puta ocijenio kao neosnovanu, odnosno utvrdio je da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje.

“Sud prvog stupnja je sve odlučujuće činjenice pravilno i potpuno utvrdio”, istaknuo je Vrhovni sud Hrvatske u svom rješenju objavljenom na njihovoj internet stranici, uz ocjenu kako se “ne može opravdano pretpostaviti da će izručenik u Republici Srbiji, samo zbog toga što je Albanac i zbog svojih političkih uvjerenja, biti diskriminiran tijekom suđenja”.

Morina je u međuvremenu u Hrvatskoj zatražio i azil, što bi moglo utjecati na konačnu odluku o izručenju, prenijeli su mediji u Hrvatskoj.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO