Mađarska uskratila podršku Hrvatskoj za ulazak u OECD

Evropski nalog za hapšenjem Hernadija raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita (EPA)
Evropski nalog za hapšenjem Hernadija raspisan je nakon Uskokovih optužbi da je Ivi Sanaderu dao 10 miliona eura mita (EPA)

Nakon Slovenije, i Mađarska neće podržati hrvatski zahtjev za članstvo u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) zbog odnosa prema MOL-u i njenom šefu Zsoltu Hernadiju, objavilo je mađarsko ministarstvo vanjskih poslova u petak.

U saopćenju koje prenosi mađarska agencija MTI, ministarstvo navodi da su stanje oko MOL-ovih investicija u Hrvatskoj i hrvatskog tretmana predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija glavni razlozi povlačenju podrške.

Hrvatska je povela postupak protiv Hernadija zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom optužujući ga da je podmitio Sanadera s 10 miliona eura prilikom prodaje udjela Ine.

Mađarska isto tako neće podržati ni rumunski zahtjev za članstvo u OECD-u zbog zatvaranja katoličke gimnazije koju su uglavnom pohađala mađarska djeca u Targu Muresu, navodi ministarstvo.

Ministarstvo kaže da je Mađarska objavila da neće podržati Zagreb i Bukurešt na sastanku Vijeća OECD-a u petak u Parizu.

Slovenija je također prije nekoliko dana objavila da neće podržati članstvo Hrvatske u OECD-u jer proglašavajući da ne poštuje međunarodno pravo jer ne želi provesti arbitražnu presudu o hrvatsko-slovenskoj granici zato što je Slovenija kompromitirala arbitražni proces.

Hrvatska želi početi pregovore

O tome je u srijedu obavijestila i ambasade država članica EU-a na sastanku u Briselu, na kojem je pod tačkom razno Evropska komisija države članice izvijestila o trenutnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Generalni sekretar organizacije sa sjedištem u Parizu, Jose Angel Gurria, trebao je u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Na priključenje OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju reflektiraju Rumunija, Bugarska i Hrvatska, a od država izvan Evrope podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

OECD ima trenutno 35 država članica, ekonomskih najrazvijenijih država svijeta. Hrvatska je početkom godine OECD-u uputila pismo o namjeri da se pridruži toj organizaciji, želeći otpočeti pregovore nakon odluke u novom krugu njenog proširenja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO