Hrvatska: Kiša pomogla gasiteljima požara kod Podstrane

Jaka bura otežava gašenje, bili su pozvani kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći (EPA)
Jaka bura otežava gašenje, bili su pozvani kanaderi, ali zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta nisu mogli pomoći (EPA)

Požar koji je u četvrtak navečer buknuo na području Krila Jesenice, istočno od Splita, tijekom noći se nošen jakim vjetrom rasplamsao u smjeru Gornje Podstrane, no kiša koja je jutros nešto poslije 7:00 sati počela padati na području Krila Jesenica, Bajnica i Podstrane kod Omiša, vatru je stavila pod kontrolu gasitelja, doznaje se od zapovjednika splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) Ivana Kovačevića.

Na terenu su i 143 gasitelja sa 44 vozila sa splitskog, šibenskog, zadarskog i dubrovačkog područja te vojnici.

Pripadnici Hrvatske kopnene vojske, njih 98, poslani su u petak ujutro na ispomoć vatrogascima na požarišta na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Odobreno je i angažiranje četiri kanadera, koji će se angažirati ovisno o meteorološkim uvjetima, a u pripravnosti se nalazi i jedan helikopter MI-8MTV, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Plamenovi visoki do 10 metara

Također su iz šibensko-kninske i dubrovačko-neretvanske županije u noći  s četvrtka na petak upućene vatrogasne snage kao pomoć gasiteljima.

Dodali su kako je požar između Krila Jesenice i Gornje Podstrane zahvatio veliki prostor i dug je nekoliko kilometara.

Po riječima vatrogasaca vatreni plamenovi nošeni vjetrom povremeno su bili visine i do desetak metara.

Vatra je buknula u 20:10 sati iznad uljare, u gustoj borovoj šumi, zadnjoj preostaloj pošumljenoj površini s obzirom da su okolna šumska područja izgorjela do temelja ovoga, ali i prošlih ljeta u brojnim požarima.

Odmah po dojavi, na teren su poslane sve raspoložive vatrogasne snage, odnosno svi DVD-ovi sa šireg splitskog područja te Javna vatrogasna postrojba (JVP) Grada Splita.

Kuće nisu ugrožene

Vatra potpomognuta jakim jugom nešto poslije 22 sata stigla je do zapadnog dijela Podstrane i Bajnica, gdje nema stambenih objekata.

Kuće u Krilu Jesenice nisu ugrožene.

Glavni županijski splitsko-dalmatinski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina izvijestio je sinoć da se vatrogasne snage raspoređuju u smjeru Gornje Podstrane kako bi formirale liniju obrane i spriječile daljnje širenje vatrene stihije.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog ovog je požara zatvorena Jadranska magistrala (DC8) od Strožanca do Omiša.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO