Crnadak: Slovensko-hrvatsku arbitražu ne treba kopirati

Crnadak je retoriku vezanu za Pelješki most stavio u kontekst političkih predizbornih pozicioniranja (Anadolija)
Crnadak je retoriku vezanu za Pelješki most stavio u kontekst političkih predizbornih pozicioniranja (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak odbio je sugestiju da bi za BiH arbitraža mogla biti jedini način za sporazum o granici s Hrvatskom, po modelu oko kojeg se spore Ljubljana i Zagreb.

“Ne postoje kopirana rješenja. BiH nastoji kad god je to moguće izbjeći rješavanje spora arbitražom jer je to korak koji se poduzima kad su iscrpljene sve druge mogućnosti”, kazao je u razgovoru za slovensku agenciju STA Crnadak, upitan može li arbitražni sporazum Hrvatske i Slovenije biti uzor koji će slijediti i druge zemlje u regiji i šta Hrvatska poručuje tim državama kad ne pristaje na implementaciju arbitraže.

“Kod Hrvatske i Slovenije se očito radi o dva viđenja arbitražnog spora, a BiH samo želi da one postignu izravan i konkretan dogovor na zadovoljstvo obe države i šireg okruženja”, kazao je Crnadak, tokom posjete Bledu i Bledskog strateškog foruma.

Predizborna pozicioniranja

Što se tiče nastupa političkih predstavnika Bošnjaka u BiH, koji uvjetuju gradnju Pelješkog mosta međudržavnim ugovorom o granici i izlazom BiH na otvoreno more, Crnadak je to stavio u kontekst političkih predizbornih pozicioniranja. Dodao je da se rješenje arbitara o granici Hrvatske i Slovenije ne može kopirati.

U razgraničenju među državama po njegovim riječima postoje jasna međunarodna načela, a jedino u tom smislu oko čega u BIH stvarno postoji saglasnost jest da se “do rješenja dođe dogovorom i da ono ne ugrozi dobre odnose s Republikom Hrvatskom”.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO