U Crnoj Gori nastavljeno suđenje za državni udar

Na Višem sudu u Podgorici čita se optužnica koja, među ostalim, tereti dvojicu čelnika opozicionog Demokratskog fronta, Andriju Mandića i Milana Kneževića, da su na parlamentarnim izborima u toj zemlji 16. oktobra 2016. pripremali državni udar.

Njih dvojica stigli su u Sud praćeni pristašama, ističući da su našli niz dokaza o zloupotrebama u ovom postupku. Optužnica je podignuta i protiv dvojice državljana Ruske Federacije, kao i devet državljana Srbije.

Specijalno državno tužiteljstvo ostalo je pri navodima optužnice, koju je odbacio jedan optuženik.

“Zato što su okrivljeni Šišmakov Eduard i Popov Vladimir državljani Rusije, u vremenu od početka 2016 do 18. 10. 2016. na teritoriju Crne Gore, Srbije i Rusije, organizovali krim organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna”, kazao je Saša Čađenović iz Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

“Ja nikada nisam bio pripadnik neke kriminalne organizaciju niti ću ikada biti, niti sam ikada podržavao neko nasilje , niti učestvovao u nekom nasilju niti u pomaganju pokušaja terorizma kako se u optužnici navodi”, istakao je optuženi Bratislav Dikić.

Navodi optužnice 

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srbijanski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i trojica crnogorskih državljana – lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, navodi agencija Anadolija.

Prema optužnici Tužiteljstva, 16. oktobra 2016. godine u Crnoj Gori je spriječen državni udar. Prema navodima tužitelja Milivoja Katnića, u noći održavanja parlamentarnih izbora bilo je planirano da dođe do upada u Skupštinu, kao i da se uhapsi i likvidira bivši premijer Milo Đukanović.

Shodno optužnici, Tužiteljstvo vjeruje da su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević postali članovi grupacije koju su na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije oformili dvojica ruskih agenata Eduard Širokov (Šišmakov) i Vladimir Popov s ciljem da nasilno sruše vlast.

Kako piše u posljednjoj naredbi za proširenje istrage, Andrija Mandić je imao značajnu ulogu u djelovanju kriminalne grupe. Prema uputstvima organizatora kriminalne organizacije, lider DF-a je vrbovao osobe koje su bile spremne da učestvuju u pripremanju i izvršenju masovnih demonstracije i nasilno zauzimanje zgrade Skupštine Crne Gore.

Jedno od zaduženja lidera Demokratskog fronta bilo je i da organizira protestne mitinge ispred Skupštine koji će biti korišteni radi realizacije kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu.

Osumnjičeni Milan Knežević nije imao toliko brojna zaduženja kao Mandić. On je, prema stavu Tužilaštva, bio zadužen za komunikaciju između članova kriminalne organizacije i prenošenje poruka.

U naredbi je precizirano da je Knežević bio zadužen da postupa po uputstvima organizatora i članova kriminalne organizacije, da prenosi poruke i uputstva između članova, održava komunikaciju sa drugim članovima koji su u inostranstvu.

Potpisivanje sporazuma

Specijalno tužiteljstvo tražilo je od kolega iz Srbije izručenje dvojice njihovih državljana Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, za koje se sumnja da su trebali da dovedu grupe koje bi bile spremne da ispred zgrade Skupštine izazovu haos. Molbe crnogorskih vlasti su odbijene.

Mirko Velimirović, ključni čovjek za razotkrivanje operacije, u međuvremenu je uvjetno osuđen, dok je Aleksandru Sinđeliću dodijeljen status svjedoka saradnika.

Sporazume sa Tužilaštvom potpisali su Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović, Dejan Stanojević i Ivica Matić. Oni su pristali da provedu po pet mjeseci u zatvoru.

Srpski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić 17. februara su u sudnici Višeg suda priznali da su bili dio kriminalne organizacije. Prema njihovim iskazima, plan je bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima.

Oni su osuđeni na po pet mjeseci zatvora zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Izvor: Al Jazeera i agencije