U Srbiji kazne za prekoračenje prosječne brzine

Policija već u ponedjeljak kreće s mjerenjem brzine na prvoj dionici (Al Jazeera)

Od danas počinje mjerenje prosječne brzine na autoputevima u Srbiji između naplatnih rampi i kažnjavanje vozača koji je prekorače.

Policija je za to apsolutno spremna i danas kreće sa prvom dionicom, izjavio je ranije direktor policije Vladimir Rebić.

On je rekao da policija, zahvaljujući dobroj saradnji sa JP Putevi Srbije, uspjela da postojeće resurse tog preduzeća iskoristi da pribavi potrebne podatke, a to su vrijeme ulaska na određenu naplatnu rampu i vrijeme izlaska.

Primjer evropskih zemalja

“Taj put smo izmerili, pređeni put se deli sa vremenom, imamo jasan pokazatelj kolika je prosečna brzina i mi ćemo praktično od ponedeljka te podatke pribavljati od ‘Puteva Srbije’ i dostavljati ih na kućne adrese građana, a kada se radi o stranim državljanima, oni će se na licu mesta zaustavljati, saopštavaće im se prekršaj i u skladu sa učinjenim prekoračenjem voditi prekršajni postupak ili izricanje novčane kazne na licu mesta”, rekao je Rebić.

On je podsjetio da za to postoji zakonsko ovlašćenje, još od 2009. godine kada je donesen Zakon o sigurnosti saobraćaja, koji predviđa i mogućnost mjerenja prosječne, odnosno srednje brzine.

Rebić je ranije naveo i primjer evropskih zemalja u kojima je zbog kažnjavanja svih vozača koji su prekršili ograničenje došlo do zagušenja u sistemu.

Sada su, kaže, te zemlje odlučile sistem za mjerenje uključivati periodično i na pojedinim mjestima.

Ovakav način mjerenja nije nov. U Austriji se primjenjuje 14 godina, a broj prometnih nesreća je na određenim dionicama prepolovljen.

Prvi mjesec bez kazni

Primjena novog pravila brzine počela je početkom augusta, ali prvih mjesec dana nije bilo kažnjavanja vozača.

Rebić je kazao da je, prema jednodnevnom uzorku mjerenja prosječne brzine kojom se vozila kreću od jedne naplatne rampe do druge, više od 85 posto vozača poštovalo ograničenja.

“To treba da nas raduje. Broj vozača koji su prekoračili brzinu između 121 i 130 kilometara na sat je 8,5 odsto; između 131 i 140 na sat je 4,5 posto, a preostalih dva-tri posto odlaze na veće brzine”, dodao Rebić.

Izvor: Agencije